Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк посилив вимоги до залучення комерційних агентів для надання платіжних послуг

Реклама

Національний банк уточнив вимоги до залучення комерційних агентів для надання фінансових платіжних послуг. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Так, для врегулювання питання щодо переліку осіб, які можуть залучатися для надання фінансових платіжних послуг як комерційні агенти з приймання готівки, Національний банк:

  • надав право банкам залучати фізичних осіб-підприємців як комерційних агентів (раніше таке право було лише у небанківських фінустанов);

  • урегулював питання статусу осіб, які можуть залучатися для надання фінансових платіжних послуг як комерційні агенти з приймання готівки. Так, комерційним агентом з приймання готівки банку чи платіжної установи не можуть бути особи чи компанії, які отримали право на провадження діяльності з надання фінансових платіжних послуг, обмежених платіжних послуг, послуг поштового переказу та надання банкам послуг з інкасації.

Також Нацбанк уніс зміни до порядку залучення комерційних агентів, зокрема:

  • посилив вимоги до комерційних агентів, які залучатимуться для надання фінансових платіжних послуг. Зокрема, йдеться про удосконалення механізмів внутрішнього контролю за діяльністю комерційних агентів стосовно зберігання обсягів готівки, проведення її інкасації, а також переліку заходів, які застосовуватимуться до комерційних агентів у разі порушення ними вимог законодавства з питань платіжних послуг та фінансового моніторингу;

  • зобов'язав надавачів платіжних послуг перевіряти, чи немає у комерційних агентів або їхніх керівників судимості, обмеження чи заборони займатися певною діяльністю, відомості про застосування заходів впливу тощо;

  • уточнив порядок розгляду НБУ документів для реєстрації комерційних агентів, у тому числі стосовно надання регулятору додаткової інформації, документів, пояснень, потрібних для уточнення відомостей про комерційного агента.

Відповідні нововведення містить постанова Правління НБУ від 18 вересня 2023 року №117, яка набирає чинності з 22 вересня 2023 року.

Довідково:

Надавачі платіжних послуг - банки, платіжні установи, емітенти електронних грошей або платіжних інструментів - можуть залучати для надання фінансових платіжних послуг комерційних агентів, які на підставі договору діють від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок надавача платіжних послуг. Це можуть бути як юросіби, так і ФОП залежно від виду платіжних послуг.

Щоб залучити комерційного агента, надавач платіжних послуг повинен у встановленому порядку повідомити про це Нацбанк.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини