Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може бути повітряна тривога поважною причиною для прогулу

Реклама

Чи є повітряна тривога поважною причиною для прогулу?

За статистикою, з початку війни зафіксовано 30 тис. тривог по Україні із середьою тривалістю - 55 хв.

Робочий день у працівника зазвичай 8 годин. За таких частих тривог працівник може бути відсутній на роботі більше ніж 3 години на день, і роботодавець в свою чергу може звільнити працівника за прогул (відсутність на роботі протягом 3 годин). Про це розповіла адвокат Ганна Лисенко у своїй публікації в Фейсбук.

Укриття під час повітряної тривоги для працівника може бути:

  • в приміщенні офісу (якщо так вирішив працівник),

  • в укритті або сховищі, створеному роботодавцем,

  • в спеціально визначеному укритті, перелік яких є на офіційних сайтах міських або селищних рад тощо.

Саме працівник вирішує, в якому укритті він буде перебувати під час повітряної тривоги в робочий час (в офісі або пройти в найближче обладнане укриття).

Розглянемо такі два приклади:

- працівник протягом одного дня відходив декілька разів з робочого місця в укриття, час його відсутності співпадає з оголошеними тривогами. Це вимушений прогул з поважних причин;

- працівник відсутній на роботі 3 дні, а потім заявляє що він сидів в критті вдома, а повітряні тривоги були 2 рази по 1,5 години) - це прогул, оскільки працівник має перебувати в укритті лише під час повітряних тривог, в інший час працювати.

Таким чином, перебування в укритті під час повітряної тривоги може бути поважною причиною відсутності працівника на роботі, якщо:

- час відсутності працівника на роботі співпадає з повітряною тривогою + час для добирання (офіс-укриття-офіс). Це можна підтвердити інформацією з програм або додатків, офіційних відповідей військових адміністрацій або рад,

- працівник повідомив про причину відсутності керівника (за можливості),

- на підприємстві відсутнє спеціальне укриття, де може працювати працівник.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360: HR-Менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини