Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес зможе отримувати фінансову держпідтримку за договорами факторингу

Реклама

Кабмін постановою від 22.09.2023 № 1016 затвердив Порядок надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва за договорами факторингу.

Надання фінансової держпідтримки здійснюється Фондом розвитку підприємництва.

Факторингове фінансування може бути надано уповноваженим фактором суб'єкту підприємництва в розмірі до 95% суми грошової вимоги згідно з наданими первинними документами, що посвідчують право грошової вимоги.

Державна підтримка надається через уповноважених факторів, що відповідають критеріям, визначеним у додатку до цього Порядку, та підписали з Фондом договір про співробітництво.

У договорі факторингу повинні бути передбачені такі умови:

1) максимальний строк користування факторинговим фінансуванням - не більше 360 днів;

2) відстрочка платежу щодо сплати суб'єктом підприємництва на користь уповноваженого фактора визначених договором факторингу платежів не допускається;

3) може передбачати обов'язок суб'єкта підприємництва сплатити одноразову комісію уповноваженому фактору в розмірі не більш як 1,5 відсотка максимального ліміту фінансування за договором факторингу, що є частиною винагороди уповноваженого фактора.

Уповноважений фактор має право включити в договір факторингу інші комісії за додаткові послуги. Такі додаткові послуги не підлягають компенсації за рахунок державної підтримки.

Граничний розмір комісій за додаткові послуги, який встановлюється у відсотках до суми наданого факторингового фінансування за договором факторингу, не диференціюється та становить не більш як 3 відсотки максимального ліміту фінансування за договором факторингу;

4) розмір винагороди уповноваженого фактора без урахування компенсації базової винагороди (у відсотках річних);

5) якщо договір факторингу передбачає сплату суб'єктом підприємництва) винагороди у вигляді процентів за використання факторингового фінансування, платіж повинен бути розподілений на такі складові елементи:

  • сума винагороди, яку сплачує суб'єкт підприємництва;

  • сума компенсації базової винагороди, яка надається Фондом;

  • сума комісій за додаткові послуги, яка визначається відповідно до підпункту 3 цього пункту та повинна бути сплачена суб'єктом підприємництва;

6) якщо договір факторингу передбачає винагороду за договором факторингу у вигляді дисконтування відступленого права грошової вимоги, різниця між номінальним розміром відступленої уповноваженому фактору грошової вимоги, та вартістю, яку за її відступлення уповноважений фактор сплачує суб'єкту підприємництва (далі - дисконт), повинна бути розподілена на такі елементи:

  • розмір дисконту, який застосовує уповноважений фактор до відступленого права грошової вимоги;

  • сума компенсації базової винагороди, яка надається Фондом;

  • сума комісій за додаткові послуги, яка визначається відповідно до підпункту 3 цього пункту та повинна бути сплачена суб'єктом підприємництва.

Базова винагорода, яку уповноважений фактор отримує у вигляді процентів за використання факторингового фінансування або дисконту відступленого права грошової вимоги, визначається за такою формулою:

  • для суб'єктів мікропідприємництва - не більше Індексу UIRD (три місяці) плюс сімнадцять процентних пунктів;

  • для суб'єктів малого підприємництва - не більше Індексу UIRD (три місяці) плюс шістнадцять процентних пунктів;

  • для суб'єктів середнього підприємництва - не більше Індексу UIRD (три місяці) плюс п'ятнадцять процентних пунктів;

  • для суб'єктів великого підприємництва - не більше Індексу UIRD (три місяці) плюс п'ятнадцять процентних пунктів.

Індекс UIRD - український індекс ставок за депозитами фізичних осіб, що розраховується на основі номінальних ставок ринку депозитів фізичних осіб, які оголошуються банками України на строк три місяці. 

Підприємці слідкують за змінами з LIGA360. Це рішення дозволяє моніторити всі важливі фактори, що можуть впливати на діяльність компанії. Слідкуйте за законодавчими змінами, реєстраційними змінами компаній, згадками в ЗМІ. Відчуйте повний контроль інформації з LIGA360. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини