Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилення контролю та відповідальності за порушення у сфері закупівель: нові законопроєкти

Реклама

У Раді зареєстрували проєкт №10089, який має забезпечити прозоре здійснення закупівель товарів та удосконалити інструменти державного фінансового контролю.

Зокрема, проектом унормовується пришвидшений розгляд судовими органами справ про оскарження висновку про результати моніторингу процедури закупівлі органів державного фінансового контролю.

Пропонується визначити, що моніторинг закупівлі здійснюється протягом проведення закупівлі, укладення договору про закупівлю, його дії, виконання та до оприлюднення замовником в електронній системі закупівель звіту про виконання договору про закупівлю.

Порушенням, яке має суттєвий вплив на результат закупівлі є:

  • неправомірне (всупереч законодавству) відхилення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції учасника під час закупівлі товарів, робіт та послуг;

  • незаконне (за відсутності підстав) застосування процедури закупівлі, спрощеної закупівлі, проведення закупівлі за якою в електронній системі закупівель оприлюднюється звіт про договір про закупівлю, укладений без застосування електронної системи закупівель;

  • невідхилення замовником тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі, яка не відповідала встановленим замовником технічним, якісним, кількісним характеристикам предмета закупівлі;

  • укладання договору про закупівлю, який відповідно до законодавства у сфері закупівель є нікчемним;

  • закупівля товарів, робіт і послуг: у громадян Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім тих, що проживають на території України на законних підставах), юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь, юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків (далі - активи), якої є Російська Федерація/Республіка Білорусь, громадянин Російської Федерації/Республіки Білорусь (крім тих, що проживають на території України на законних підставах), або юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь, крім випадків коли активи в установленому законодавством порядку передані в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів;

  • невиконання рішення органу оскарження, яке набрало законної сили.

Кодекс адміністративного судочинства України доповнять новими нормами, якими встановлено особливості провадження у справах за зверненням органів державного фінансового контролю та у справах про оскарження висновку про результати моніторингу закупівлі органів державного фінансового контролю.

Провадження у справах щодо оскарження висновку про результати моніторингу закупівлі здійснюватиметься на підставі позовної заяви замовника. Суд розглядає позовну заяву замовника та приймає рішення по суті заявлених вимог у триденний строк з дня надходження позовної заяви. Апеляційна скарга може бути подана сторонами протягом п'яти днів з дня його проголошення. Суд апеляційної інстанції розглядає справу протягом п'яти днів з дати надходження апеляційної скарги. Касаційна скарга на судове рішення у справі, визначеній частиною першою цієї статті, не подається.

Судові рішення у цих справах виконуються негайно.

Також зареєстровано проєкт № 10090, яким унормовується питання адміністративної відповідальності за процедурні порушення закупівель, які неможливо усунути.

Так, встановлення розміру забезпечення тендерної пропозиції що перевищує межі, визначені законом - тягне за собою попередження, а за повторне порушення - штраф на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн).

Укладення з учасником, який став переможцем процедури закупівлі, договору про закупівлю, умови якого не відповідають вимогам тендерної документації та/або тендерної пропозиції переможця закупівлі - штраф на службових (посадових), уповноважених осіб замовника від тисячі п'ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25500-51000 грн), а за повторне порушення - штраф на службових (посадових), уповноважених осіб замовника від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51000-85000 грн).

Добірка матеріалів про публічні закупівлі - у LIGA360. Отримай 400 документів для бізнесу, щоб брати участь в публічних закупівлях й тендерах та знати про зміни воєнного часу. Замов презентацію прямо сьогодні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини