Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОККО почала купувати промислові СЕС та побудує Energy storage Новини компаній

2 жовтня 2023, 14:51
746
0
Автор:
Реклама

Група компаній ОККО в рамках диверсифікації бізнесу почала купувати промислові сонячні електростанції та планує побудувати Energy storage загальною потужністю 40 МВт. Про це повідомив її СЕО Василь Даниляк, передає Енергореформа.

"Ми купуємо з ринку готові сонячні станції. Одну вже купили, ще три в процесі. Купуємо під "зелений" тариф. Залишаємося в балансуючій групі "ГарПока", - розповів Даниляк.

Він додав, що, поки зберігатиметься "зелений" тариф (до кінця 2029 року - ред.), а "Гарантований покупець" "хоч якось буде платити", працювати в таких умовах буде сенс, а після цього компанія має намір продавати е/е СЕС на ринку через власний трейдинговий підрозділ.

Відносно загальної потужності СЕС, яку компанія планує придбати то, за словами Даниляка, "скільки зможемо купити в тому діапазоні ціни, який ми затвердили, стільки і купимо". Однак він відмовився називати обсяг коштів, які компанія готова виділити на придбання ВДЕ-генерації.

Водночас, керівник групи компаній ОККО поділився планами побудувати в Україні Energy storage - двома чергами по 20 МВт.

"Ми хочемо збудувати Energy storage. До кінця цього року ми його остаточно не запроєктуємо, але, можливо, зробимо це до кінця першого кварталу наступного року. І якщо ми проведемо всі тендери, і обладнання буде їхати вчасно, то орієнтовно влітку наступного року ми почнемо його будувати. Плануємо першу і наступну чергу по 20 МВт", - поінформував він.

Такі системи зберігання енергії будуть працювати як на ринку допоміжних послуг, так і на ринку арбітражу, "коли ми будемо заряджатися у пікове виробництво, а видавати е/е у пікове споживання".

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Плани роботи компанії в секторі ВДЕ, в тому числі й інтерес до вітрогенерації, Даниляк пояснив необхідністю диверсифікації бізнесу, оскільки паливний ринок вже не передбачає росту.

"На нашому ринку проблема росту, в тому числі й через розвиток електроавтомобілів. Тому нам треба було подивитися в якийсь бік, який би достатньо органічно продовжив бізнес нашої індустрії. І це ринок виробництва, зберігання і передачі е/е. Почали аналізувати різного виду генерацію і зберігання", - сказав він.

Підприємець зазначив, що міжнародні фінансові інституції перестали кредитувати паливний бізнес, і компанія, маючи великий досвід кредитування і вотум довіри, почала шукати можливості залучення фінансування в інші напрямки. При цьому, якщо терміни кредитування основного бізнесу складали 7-9 років, то під ВДЕ вони досягають 10-18 років.

Купівлю вже готових об'єктів керівник групи компаній ОККО пояснив тривалим терміном девеломпенту проєктів, зокрема тим, що "з нуля дуже довго вирішуються земельні питання".

Також він звернув увагу на проблему "сплячих" технічних умов на будівництво ВДЕ-генерації.

"Величезна проблема - це так звані "сплячі" техумови за аналогією "сплячих" ліцензій у видобуванні. Через них кожні нові техумови будуть складнішими. У моєму розумінні, якщо техумови не виконуються, немає прогресу, то їх мають обнулити і починати роздавати тим, хто готовий їх реалізувати", - зазначив Даниляк.

На його думку, зокрема, має бути спрощене внесення змін до техумов в частині зменшення потужності проекта, аби девелоперам не доводилося проходити всю процедуру їх отримання, яка займає кілька років, знову.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини