Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В НБУ пояснили, як зміниться підхід до обслуговування PEP у фінустановах

Реклама

В НБУ пояснили, як ухвалення Закону про фінмоніторинг РЕР унеможливить формальний підхід фінустанов до їх обслуговування.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 17 жовтня прийняла в цілому Закон про посилення фінансового моніторингу PEP (проєкт № 9269-д).

Оновленою редакцією закону статус політично значущої особи (PEP) встановлюється пожиттєво, але водночас розроблено механізми для унеможливлення формального підходу суб'єктів первинного фінмоніторингу до обслуговування клієнтів, які мають такий статус.

Такий підхід раніше призводив до віднесення PEPs до категорії клієнтів з високим рівнем ризику ділових відносин без реального аналізу доцільності та численних випадків необґрунтованої відмови у фінансових послугах політичним діячам, їх близьким та пов'язаним з ними особам.

Прийнятий закон передбачає, що під час установлення ділових відносин із РЕР та їх обслуговування суб'єкти первинного фінмоніторингу зобов'язані застосовувати ризик-орієнтований підхід і нестимуть відповідальність за його неналежне застосування.

За формальний підхід з необґрунтованим установленням високого рівня ризику або безпідставною відмовою в обслуговуванні чи навпаки з ігноруванням належності клієнта до PEP може застосуватися захід впливу:

  • до суб'єктів первинного фінмоніторингу, які не є банками, у вигляді штрафу в розмірі до 1,7 млн грн.  

  • до банків - до 10 млн грн.

У законі також передбачено, що в разі, коли з часу припинення виконання РЕР визначних публічних функцій пройшло більше дванадцяти місяців і суб'єкт первинного фінансового моніторингу переконається в тому, що така особа більше не несе ризику, притаманного РЕР, а також немає інших ризиків, суб'єкт первинного фінансового моніторингу не вживатиме щодо неї, членів її сім'ї та осіб, пов'язаних із нею, певних заходів. Зокрема, щодо отримання дозволу керівництва на встановлення / продовження ділових відносин з РЕР, установлення джерел статків (багатства) та джерел коштів, здійснення поглибленого моніторингу ділових відносин. 

Закон набирає чинності на наступний день із дня його опублікування.

Перевіряєте відповідність вимогам регуляторів? Спробуйте LIGA360. У нашій найповнішій базі документів ви зможете знайти усі чинні норми Податкової, Нацбанку та інших держорганів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини