Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийняттям Закону про РЕР Україна виконала вимогу для початку перемовин про членство в ЄС та важливий структурний маяк МВФ — Гетманцев

Реклама

Верховна Рада на засіданні 17 жовтня прийняла в цілому Закон про посилення фінансового моніторингу PEP (проєкт № 9269-д).

«Напевно найскладніший Закон, який є на цій сесії Парламенту, - це Закон про довічний статус публічно значущих осіб, так званих РЕР-ів», - повідомив про Закон народний депутат та Голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев.

За його словами, це означає, що Україна виконала вимогу для початку перемовин про членство в ЄС і одночасно виконала дуже важливий структурний маяк. 

«Я дуже вдячний колегам за їхню стійку державницьку позицію, тому що ми всі розуміємо, що, приймаючи цей Закон, обмежуємо самих себе в тих чи інших фінансових операціях й обтяжуємо додатковим фінмоніторингом фактично пожиттєво. Але попри це, фактично нехтуючи своїми інтересами, депутатський корпус підтримав цей Закон, який є важливим для країни в цілому. І, власне, це дуже позитивно характеризує відповідальну державницьку позицію Верховної Ради України», - підсумував Данило Гетманцев. 

Нардеп Ярослав Железняк розповів, що головна новація проєкту: замість трьох років після посади, топ-посадовці (PEP) будуть фактично мати довічний статус РЕР. Але одночасно законопроектом посилюється відповідальність СПФ (наприклад, банків) за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг.

"Редакція затверджена до другого читання зараз відповідає стандартам AML/CFT. Та буде зарахована як виконання вимог МВФ. Конкретно номер 14-ий structural benchmark, який мав бути виконаний до кінця вересня поточного року. Також це останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС", - зазначив депутат.

У Міністерстві фінансів також наголосили, що прийняття законопроект є умовою вступу України до Європейського Союзу та отримання фінансової допомоги від МВФ.

Відповідно до стандартів ЄС та FATF під час визначення статусу публічного діяча не слід встановлювати проміжок часу, після завершення якого особа має бути автоматично позбавлена такого статусу.

Норми прийнятого закону окрім скасування трирічного обмеження для статусу публічного діяча, передбачають застосування ризик-орієнтованого підходу під час визначення обсягу та тривалості заходів фінансового моніторингу, які необхідно вживати стосовно таких діячів.

Водночас нормами законопроекту передбачено:

  • що через 12 місяців після звільнення PEPа («Politically Exposed Persons», «політично значуща особа») з посади, банки та інші фінансові установи мають переглянути його ризик. У разі, якщо фінансові операції, що проводилися такою особою протягом цього часу, становили низький ризик, та якщо така особа не несе ризик, властивий PEP, суб'єкти первинного фінансового моніторингу (СПФМ) не зобов'язані вживати на постійній основі поглиблений моніторинг ділових відносин з ним (тобто, встановлювати джерела статків такої особи та джерела коштів для її операцій);

  • обов'язок  СПФМ надати протягом п'яти робочих днів клієнту-PEP письмові пояснення з обґрунтуванням причини відмови у здійсненні фінансових операцій або встановленні ділових відносин.

  • обов'язок національного PEP після припинення виконання ним визначних публічних функцій повідомляти банку на його запит про виконання (припинення виконання) таких функцій;

  • встановлення штрафу СПФМ у розмірі до 100 тис. неоподаткованих мінімумів (1,7 млн. грн.) за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу до PEP тобто за зловживання с жорстким фінмоніторингом по відношенню до PEP - присвоєння не обґрунтованого рівня ризику, безпідставна відмова від проведення фінансових операцій.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини