Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає відкласти обов’язкове подання звітності по КІК до закінчення війни

Реклама

Спілка Українських підприємців закликала комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, який займається підготовкою законопроєкту № 8137 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній», відмовитися від обов'язкового подання звітності щодо контрольованих іноземних компаній на період дії воєнного стану.

Відповідні рекомендації СУП виклала у листі від 17 жовтня, повідомляє її пресслужба.
Серед іншого Спілка вважає, що запровадження звітності українськими власниками про контрольовані ними іноземні компанії (КІКи) зараз погіршить бізнес-клімат України з низки причин:

  • звіти можуть бути використані недоброчесними правоохоронцями для тиску на бізнес. В умовах, коли все частіше фіксується неправомірний та невмотивований тиск з боку правоохоронних та контролюючих органів, українські підприємці втратили довіру і мають усі підстави вважати що відкриття інформації призведе до додаткового тиску;

  • запровадження такої звітності щодо іноземних компаній, в умовах воєнного стану, повністю відкривають міжнародні бізнес групи українських підприємців, що може призвести до завдання шкоди їх діяльності з боку спецслужб російської федерації;

  • правила КІК в Україні є інтегрально значно гіршими ніж у багатьох альтернативних юрисдикціях і є суттєвою завадою для набуття українського податкового резидентства іноземними підприємцями;

  • підприємці несуть значні додаткові витрати на підготовку звітності, що в умовах війни зовсім небажано, оскільки ці кошти можна направити на військову допомогу Україні.

У СУП наголошують, що її позицію вже підтримало Міністерство економіки, яке також вбачає потребу у перенесенні на більш пізній термін звітування по контрольованих компаніях.

Як бізнесу діяти правильно в умовах воєнного часу? Завдяки LIGA360. Система доповнена новими розділами й інструментами, де зібрані зміни законодавства, новини й аналітика, консультації. Знаходь відповіді та слідкуй за змінами щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини