Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено Порядок класифікації та Національний перелік відходів

Реклама

Уряд постановою від 20 жовтня 2023 р. № 1102 затвердив Порядок класифікації відходів та Національного переліку відходів.

Як зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець “Це один з наріжних каменів  реформи управління відходами, адже на новому підході до класифікації відходів базується інформаційна система управління відходами, що покликана спростити адміністрування потоків відходів та звітність для бізнесу, зміни в системі оподаткування, дозвільна система та інші аспекти реформи”. 

У Міністрестві пояснили, що рамковим Законом “Про управління відходами” введено новий поділ відходів на класи відповідно до вимог рамкової директиви ЄС. Згідно з ним відходи поділяються небезпечні і такі, що не є небезпечними. Зі вступом в дію Національного переліку відходів суб'єкти ринку проводитимуть класифікацію відходів вже за новим, аналогічним до європейського, переліком відходів (List of Waste) і відповідно до Порядку класифікації визначатимуть код з урахуванням небезпечних властивостей відходів. 

Загалом новим Національним переліком передбачено 20 груп та 895 видів відходів.

У новому Національному переліку як класи відходів, так і термінологія відповідають вимогам ЄС. Відмінність українського класифікатора від європейського полягає хіба що у наявності групи “Відходи, що утворились у зв'язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків». Поява такої групи зумовлена необхідністю окремого обліку та управління відходами, які утворились через війну. У майбутньому ця група може бути вилучена з документу або відкоригована.

Національний перелік відходів буде переглядатись кожні три роки.

Для цілей оподаткування Національний перелік відходів та Порядок класифікації відходів, затверджені цією постановою, застосовуються з 1 січня 2025 року.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні

Читайте також:

Що очікувати бізнесу від реформи системи управління відходами та як підготуватись до змін

Міндовкілля та Держстат запускають пілотний проєкт на ЕкоСистемі, який спростить звітування бізнесу

Кабмін оновив Порядок подання декларації про відходи

Визначено порядок припинення статусу відходів

Визначено порядок проведення конкурсу на здійснення операцій із збирання та перевезення побутових відходів

Уряд визначив правила надання послуг з управління побутовими відходами

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини