Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для фінансових компаній-гарантів готують нове регулювання діяльності

Реклама

Національний банк розробив зміни до регулювання діяльності фінансових компаній з надання гарантій. 

Для забезпечення платоспроможності небанківських гарантів та мінімізації ризиків у їх діяльності в проєкті пропонується встановити: 

  • пруденційну вимогу щодо утримання небанківським гарантом не менше 50 відсотків від мінімального розміру власного капіталу у високоліквідних активах (грошових коштах, державних облігаціях та/або в інших активах, які належать до високоліквідних);

  • пруденційні нормативи достатності (адекватності) капіталу (Н1), максимального ризику на одну особу або групу пов?язаних осіб (Н2), запасу ліквідності (Н3); 

  • механізм включення субординованого боргу до регулятивного капіталу для цілей виконання нормативів Н1 та Н2;
    обов'язки небанківського гаранта стосовно щоденного розрахунку та виконання пруденційних вимог і нормативів, а також інформування Національного банку про їх порушення. 

Для виконання нормативного значення Н1 не менше 10 відсотків буде запроваджено перехідний період до 1 квітня 2024 року. З цієї ж дати діятиме пруденційна вимога щодо утримання високоліквідних активів не менше 50 відсотків від мінімального розміру власного капіталу.

Очікується, що зміни наберуть чинності з 1 січня 2024 року. Водночас буде визнано таким, що втратило чинність, Положення про обов'язкові фінансові нормативи та вимоги, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами фінансових установ, що отримали ліцензію на здійснення господарської діяльності з надання гарантій та поручительств, затверджене розпорядженням Нацкомфінпослуг від 30.05.2019 № 980.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини