Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Умови щодо обліку та здійснення ЗЕД-послуг: ПДВ, валютний контроль

Реклама

За загальним правилом фіксування зовнішньоекономічної операції здійснюється шляхом оформлення ЗЕД-контракту. Такий договір можна укладати не тільки у письмовій формі, але й в електронній, а для послуг (крім логістичних) - шляхом прийняття публічної оферти або виставляння рахунку (інвойсу). 

В останній час, вимоги регулятора щодо документального оформлення ЗЕД-послуг були значно спрощені. Зокрема, оформлений належним чином рахунок-фактура (інвойс) може прирівнюватися до акту приймання-передачі послуг, у разі його оплати, що підтверджується відповідними документами. При цьому, інвойс може бути складений у паперовій або в електронній формі та повинен мати реквізити, які дають можливість ідентифікувати господарську операцію та її учасників, (Лист Мінфіну від 16.02.17 р. № 31-11410-06-5/4339). Однак використання лише інвойсу в якості документу, що фіксує суттєві умови операції, несе ризики щодо проблеми доказовості, у випадку можливих спорів.  

Вкрай важливо пам'ятати, що при документальному оформленні операцій, що оподатковуються ПДВ, у ЗЕД-контракті та в інших первинних документах, важливо виділяти суму ПДВ. Якщо цього не зробити, контролюючі органи можуть обчислити ПДВ додатково на вказану у документах вартість. Також питання ПДВ є критично важливим, адже об'єктом оподаткування ПДВ є лише послуги, місце постачання яких розташоване на території України. Це стосується послуг: пов'язаних із рухомим та нерухомим майном, послуг перелічених у п. 186.3 ПКУ, послуг у сфері культури і мистецтва, тощо. Інші послуги, що не входять до даного переліку, визначаються за місцем реєстрації постачальника послуг, як суб'єкта господарювання. 

Банки, як суб'єкти первинного фінансового моніторингу контролюють дотримання клієнтами терміну міжнародних розрахунків по експортно-імпортним операціям. На сьогодні граничний термін розрахунків становить 120 календарних днів (Постановою від 07.06.2022 № 113?НБУ збільшив строк з 90 днів). 

Недотримання цього строку (п.5 ст.13 ЗУ 2473-VIII від 01.04.2023) тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі  0,3  %  суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом Національного банку України, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару). 

Продовження матеріалу читайте в рубриці "Актуально"

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об?єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини