Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

FATF внесла Болгарію до "сірого" списку та продовжила призупинення членства рф

Реклама

27 жовтня завершилося четверте пленарне засідання Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) у штаб-квартирі у Парижі. За результатами засідання повноправне членство у групі отримала Індонезія, продовжено призупинення членства російської федерації, Болгарію додали до списку юрисдикцій, які підлягають посиленому моніторингу ("сірий" список). 

Про це йдеться в опублікованих висновках засідання FATF.

"Юрисдикції, які перебувають під посиленим моніторингом, активно співпрацюють з FATF для усунення стратегічних недоліків у своїх режимах протидії відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Коли FATF ставить юрисдикцію під посилений моніторинг, це означає, що країна зобов'язалася виконати План дій для швидкого усунення виявлених стратегічних недоліків у погоджені терміни", - пояснили у висновках. 

Сірий список: що він передбачає?

У той же час зі списку виключили Албанію, Кайманові острови, Йорданію та Панаму.

Також делегати узгодили поправки до Рекомендацій FATF,  які нададуть країнам покращені інструменти для більш ефективного заморожування, арешту та конфіскації злочинного майна як усередині країни, так і в рамках міжнародної співпраці.

Переглянуті Рекомендації вимагають від країн мати політику та оперативні рамки, які віддають пріоритет поверненню активів і встановлюють у своїх правових системах режими конфіскації без обвинувального вироку. Вони також надають нові функції, такі як повноваження призупиняти операції, пов'язані з відмиванням грошей. Це дозволить відповідним національним органам влади швидше захищати злочинні активи, підвищуючи шанси на успішну конфіскацію та потенційне повернення жертвам. 

Кожна країна має ефективно запровадити ці переглянуті вимоги у своїх національних системах і використовувати ці інструменти, щоб позбавити злочинців їхніх незаконних активів і зробити свій внесок у безпечніше суспільство. 

Оновлені Рекомендації будуть опубліковані в листопаді.

Нагадаємо, у лютому FATF прийняла рішення про призупинення членства росії.  Мінфін закликав FATF внести росію до чорного списку.

Перевіряєте кандидатів на посади щодо комплаєнс-ризиків та конфлікту інтересів? У LIGA360 ви можете перевірити наявність фізособи у санкційних списках, розшуку, реєстрі виконавчих проваджень, тощо. Захистіть свій бізнес з LIGA360. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини