Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні поступово збільшується кількість вакансій

Реклама

Починаючи з весни поточного року на ринку праці України спостерігається поступове зростання кількості вакансій. Про це повідомляється на сайті Державної служби зайнятості.

Зокрема, у вересні 2023 року у базі даних ДСЗ налічувалося 103 тис. вакансій, хоча ще у липні їх було 83 тис.

Зростання попиту роботодавців на працівників у Державній службі зайнятості пояснюють поступовим відновленням економічної активності.

У регіональному розрізі, найбільша кількість вакансій зареєстрована в службі зайнятості міста Києва та Львівської областей - по 11 тис. вакансій, Дніпропетровської області - 5 тис. вакансій, Київської та Одеської областей області - по 4 тис. вакансій.

Найбільший попит на ринку праці, як і до повномасштабної війни, зберігається на представників робітничих професій та сфери торгівлі.

У професійному розрізі найбільше вакансій роботодавцями було подано для працевлаштування:

  • кваліфікованих робітників з інструментом - 21% всіх поданих вакансій (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, пекар, столяр, маляр);

  • робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин - 18% (водій, оператор/машиніст, токар, тракторист, оператор заправних станцій, дорожній робітник, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, оператор верстатів, машиніст крана);

  • працівників сфери торгівлі та послуг - 15% (продавець продовольчих та непродовольчих товарів, продавець-консультант, кухар, охоронник, офіціант, бармен, бариста, молодша медична сестра, соціальний робітник, перукар);

  • професіоналів - 14% (вчитель, вихователь, фармацевт, лікар загальної практики-сімейний лікар, інженер, практичний психолог).

Де читати професійну аналітику про управління персоналом? В робочому просторі LIGA360: HR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, отримуйте доступ до аналітики з кадрового обліку, читайте коментарі експертів. Оберіть своє рішення LIGA360 за посиланням.

За видами економічної діяльності, найбільша кількість вакансій налічувалася: на підприємствах переробної промисловості (20%); в оптовій та роздрібній торгівлі (16%); у сфері освіти (10%); на транспорті та пошті (10%); у сфері охорони здоров'я та наданні соціальної допомоги (8%).

У ДСЗ звертають увагу, що зі зростанням кількості вакансій поступово загострюється дефіцит кадрів за окремими професіями.

«Враховуючи значні обсяги міграції населення за кордон, ринок праці вже найближчим часом зіткнеться з дефіцитом робочої сили», - наголошується у повідомленні.

Так, у Львівській області та м. Києві кількість вакансій суттєво перевищує чисельність осіб, які шукають роботу за сприяння служби зайнятості. Найбільший дефіцит кадрів спостерігається у переробній промисловості та будівництві.

Сьогодні на 1 вільне робоче місце в середньому по Україні претендує 2 шукачі роботи (на цю ж дату минулого року - 9 людей).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини