Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Розпочалось тестування платформи для ввезення та обліку гуманітарної допомоги за новими правилами

Реклама

З 1 листопада Мінсоцполітики розпочало тестування Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, яка покликана цифровізувати процес ввезення та обліку гуманітарної допомоги з-за кордону. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

За допомогою цієї веб-платформи, організації, які збираються ввезти гуманітарну допомогу, зможуть зареєструватись, авторизуватись на сайті, сформувати та подати декларацію.

У Мінсоцполітики наголошують, що не йдеться про необхідність всіх отримувачів гуманітарної допомоги користуватись цією системою з 1 листопада. Тестовий період означає лише можливість познайомитись із роботою системи та її алгоритмом. Головною його метою є виявлення проблемних питань та можливостей оптимізації процесу.

Щоб долучитись до тестування необхідно:

1. Зайти на портал.

2. Увійти в кабінет за допомогою КЕП.

3. Якщо організація раніше не мала статус отримувача гуманітарної допомоги, то їй варто після входу в систему провести реєстрацію - фактично підтвердити в системі, що всі її дані правильні та отримати номер в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

4. Спробувати сформувати дані про вантаж.

5. Скласти митну декларацію.

6. Протестувати формування інвентаризаційного опису (для бюджетних установ це буде обов'язкова форма, для інших отримувачів - за неспівпадіння у заявленій та фактично отриманій допомозі).

7. Заповнити звіт.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Нагадуємо, з 1 грудня набуває чинності постанова КМ від 5 вересня 2023 року № 953, якою вносяться зміни до правил ввезення та обліку гуманітарної допомоги.

Документом зокрема передбачено впровадження доступного електронного інструменту обліку гуманітарної допомоги.

Також ним запроваджуються форми для автоматичних звітів, що передбачені законодавством. Крім того, нові правила скасовують гарантійні листи.

Процес ввезення та обліку гуманітарки з врахуванням цифровізації виглядатиме наступним чином:

1. Користувач має зареєструватись в Автоматизованій системі за допомогою КЕП.

2. Після цього потрібно отримати номер в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

3. Внести перелік товарів, які планується завозити.

4. Зберегти унікальний код гуманітарної допомоги.

5. Подати декларацію з унікальним кодом на митницю в електронній або паперовій формі.

6. Ввезти допомогу.

7. Розподілити.

8. Звітувати.

Читайте також: Як зміняться правила ввезення гуманітарної допомоги з 1 грудня 2023 року.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз?ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини