Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проведено перший спільний аукціон експорту й імпорту електроенергії за європейськими правилами

Реклама

2 листопада відбулися добові спільні аукціони на продаж доступу до пропускної спроможності міждержавних ліній електропередачі за напрямками Україна-Румунія та Румунія - Україна, повідомили в Укренерго.

Аукціони пройшли на платформі "Укренерго" одночасно для румунських та українських учасників ринку. День поставки - 3 листопада. Максимальна пропускна спроможність на експорт, яку була запропонована, склала 200 МВт, на імпорт - 400 МВт. В результаті на експорт в денні та нічні години розподілена пропускна спроможність склала 60 МВт (100 МВт в окрему годину), а на імпорт - від 80 до 170 МВт в окремі години. За правилами аукціону, оскільки куплений обсяг потужності менше запропонованого, перетин був розподілений учасникам ринку безоплатно майже в усіх годинах доби.

Коли будуть запроваджені спільні аукціони з Польщею, Угорщиною, Словаччиною?

"Укренерго" очікує, що спільні аукціони з цими країнами запрацюють на загальноєвропейській платформі JAO в першому кварталі 2024 року. Українська сторона ("Укренерго", НКРЕКП) виконала всі необхідні для цього умови та зараз очікує на рішення регуляторів країн-сусідів.

В чому перевага спільних аукціонів?

1. Запровадивши європейські правила продажу доступу до міждержавних інтерконекторів, "Укренерго" фактично відновило торгівлю електроенергією з Румунією. У 1 кварталі 2024 року ми очікуємо відновлення комерційних обмінів і з Угорщиною.

2. Розподіл пропускної спроможності інтерконекторів на спільних аукціонах значно підвищує конкуренцію та прозорість формування ціни імпортованої або експортованої електроенергії. При односторонніх аукціонах гравці в одній країні не знають, скільки заплатили учасники аукціону в іншій. А вартість доступу до перетину - суттєва складова імпортної та експортної ціни.

3. Спільні аукціони - значно простіші та швидші, дозволяють імпортерам та експортерам працювати ефективніше.

4. Запровадження спільних аукціонів - виконання вимог ЄС щодо реформування українського ринку електроенергії.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше. 

Читайте також:

Бізнес закликає скасувати прайс-кепи на ринку електроенергії

НКРЕКП запустила Реєстр учасників оптового енергетичного ринку

Граничні ціни на електроенергію для бізнесу можуть підвищити

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини