Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боротьба з шахрайськими "кол-центрами": за е-шахрайство пропонують встановити кримінальну відповідальність

Реклама

У зв'язку з поширенням в Україні випадків шахрайства у сфері фінансових послуг ("фінансові піраміди", шахрайські "кол-центри", а також інші схеми) Кримінальний кодекс пропонують доповнити новими складами злочинів для реалізації механізму захисту та поновлення прав потерпілих. Відповідний законопроєкт № 10190 зареєстровано у Верховній Раді.

Кодекс пропонують доповнити новими статтями:

  • 190-1 "Електронно-комунікаційне шахрайство". Стаття передбачає відповідальність за протиправне збирання, зберігання, обробку та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, у тому числі індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації, з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

  • 255-4 "Створення, керівництво електронно-комунікаційною шахрайською організацією, а також участь у ній":

За створення та керівництво такою організацією - позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

За надання послуг, участь у електронно-комунікаційній шахрайській організації - позбавленняя волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна.

Якщо такі дії вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану або організованою групою - позбавлення волі на строк від восьми до тринадцяти років з конфіскацією майна.

За створення спільноти електронно-комунікаційних шахрайських організацій, керівництво такою спільнотою - позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна.

  • 255-5 "Залучення до участі у електроннокомунікаційній шахрайській організації" із встановленням нової відповідальності за дії таких шахрайських організацій та участь у них - позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років з конфіскацією майна.

Підприємці контролюють зміни контрагентів у рішенні LIGA360. Налаштуйте моніторинг компанії - та отримуйте сповіщення про зміни реєстраційних даних, перевірки, банкрутство, судові рішення. Спробуйте прямо сьогодні.??    

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини