Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ змінив порядок дій для забезпечення безготівкових розрахунків у разі відсутності засобів зв'язку

Реклама

3 листопада набула чинності постанова НБУ від 01.11.2023 № 138, якою внесено зміни до Положення про порядок дій щодо забезпечення здійснення безготівкових розрахунків, якщо немає засобів зв'язку для виконання міжбанківських платіжних операцій у національній валюті.

Зокрема, із Положення виключено норму, відповідно до якої надавач платіжних послуг у разі роботи системи автоматизації в штатному режимі та відсутності засобів зв'язку з Нацбанком виконує платіжні інструкції користувачів у порядку, визначеному в розд. III Положення.

Водночас Положення доповнено розділом, яким визначено порядок дій для забезпечення здійснення безготівкових розрахунків у разі роботи системи автоматизації надавача платіжних послуг у штатному режимі та відсутності засобів зв'язку з Нацбанком.

Зокрема, надавач платіжних послуг у разі потреби виконання платіжних операцій користувачів або власних зобов'язань та за умови роботи своєї системи автоматизації у штатному режимі, але відсутності протягом операційного дня засобів зв'язку для виконання міжбанківських платіжних операцій у національній валюті формує транспортні повідомлення та зберігає їх як файли відповідно до вимог технологічної документації з питань обміну інформацією між учасником СЕП і центром оброблення СЕП (далі - ЦОСЕП), записує Файли повідомлень на спеціально виділений змінний носій інформації і доставляє його до Національного банку.

Національний банк обробляє Файли повідомлень та відображає проведені платіжні інструкції за технічним рахунком надавача платіжних послуг - безпосереднього учасника СЕП у ЦОСЕП та за його рахунком у Національному банку.

Надавач платіжних послуг - безпосередній учасник СЕП у складі програмного забезпечення модуля СЕП повинен мати засоби отримання Файлів повідомлень від ЦОСЕП зі змінного носія інформації з виконанням контролю щодо достовірності джерела інформації та цілісності інформації, що передбачено штатним режимом взаємодії з ЦОСЕП, для подальшого направлення успішно прийнятих фінансових повідомлень до власної системи автоматизації.

Надавач платіжних послуг завантажує Файли повідомлень зі змінного носія інформації у власну систему автоматизації та обробляє їх у штатному режимі. Також він повинен послідовно обробити транспортні повідомлення, які не були прийняті протягом кількох днів.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть Legal Solution. Знаходьте пов?язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини