Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ надав рекомендації щодо визначення товарних меж ринку за наявності ознак ринкової влади покупця

Реклама

АМКУ ухвалив рекомендаційні роз'яснення від 24.10.2023 р. № 3-рр щодо особливостей визначення товарних меж ринку за наявності ознак одноосібної або колективної влади покупця.

У Комітеті підкреслили, що антиконкурентні практики монопсоністичного характеру не є поширеними і не так добре вивчені, як ті, що пов'язані зі зловживанням монопольним становищем. Однак в останні роки ця сфера привернула до себе увагу, особливо у зв'язку з набуттям можливості мережами супермаркетів диктувати (нав'язувати) виробникам та постачальникам, включаючи фермерів та малий бізнес, власні умови провадження спільної господарської діяльності.

Відсутність законодавчого визначення відповідних понять не є перешкодою для притягнення до відповідальності органами АМКУ суб'єктів господарювання - домінуючих покупців (які відповідають критеріям, що унормовані у статті 12 Закону України "Про захист економічної конкуренції") за вчинення ними порушень у вигляді зловживання таким становищем.

Забезпечте систематичний моніторинг законодавства та змін правового поля для вашого бізнесу. З LIGA360 ви не пропустите жодної вимоги від регуляторів - в тому числі нововведень в галузі фінансового моніторингу, податкового чи антимонопольного законодавства. Отримайте повноту інформації для свого бізнесу з LIGA360. 

У цих рекомендаційних роз'ясненнях Комітет систематизував підходи Європейської комісії та практику міжнародних судових органів (Європейського суду з прав людини, Суду Європейського союзу та Верховного суду США), а також провів паралелі з набутим в ході своєї діяльності досвідом для забезпечення правової визначеності під час доведення його органами відповідних порушень.

Зокрема, АМКУ звертає увагу, що у разі вчинення суб'єктами господарювання дій та/або бездіяльності, які можуть містити ознаки зловживання монопсонічним становищем на певному товарному ринку, що можуть призвести до недопущення, усунення, обмеження конкуренції або інтереси інших суб'єктів господарювання можуть бути ущемлені, що було б неможливим за умов існування значної конкуренції на ринку, до них слід застосовувати статтю 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції", що є аналогом статті 102 Договору про функціонування Європейського Союзу.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть Legal Solution. Знаходьте пов?язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини