Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Легалізація ринку криптовалют та визначення правил їх оподаткування в Україні: новий законопроєкт

Реклама

В Україні пропонують визначити правила оподаткування віртуальних активів та викласти у новій редакції Закон про віртуальні активи. Відповідний законопроєкт № 10225 зареєстрували у Парламенті.

Зокрема, проектом пропонується:

1. Запровадити механізм оподаткування податком на прибуток підприємств віртуальних активів, шляхом запровадження окремого обліку результатів та коригування фінансового результату.

У проєкті визначено, що платники податку окремо визначають загальний фінансовий результат від операцій з віртуальними активами. Фінансовий результат визначається в момент їх продажу або іншого відчуження як сума доходів, зменшених на вартість віртуальних активів.

При цьому вартістю віртуальних активів є:

  • для придбаних віртуальних активів - сума документально підтверджених витрат на придбання;

  • для отриманих безоплатно - сума документально підтверджених витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням таких віртуальних активів;

  • для придбаних в результаті обміну на інші віртуальні активи - документально підтверджена вартість переданих платником податку віртуальних активів.

Первинною вартістю емітованих (створених) віртуальних активів є сума документально підтверджених витрат, безпосередньо пов'язаних з емісією (створенням), у тому числі в результаті майнінгу.

2. Запровадити механізм оподаткування ПДФО віртуальних активів.

У проєкті також йдеться про окремий облік операцій з віртуальними активами. Інвестиційний прибуток визначається у момент їх продажу.

Фінансовий результат (прибуток або збиток) від операцій з продажу віртуальних активів визначається як сума доходів, отриманих від продажу віртуальних активів, зменшених на їх вартість.

Дохід від продажу, обміну віртуальних активів визначається виходячи з ціни зазначеної в договорі купівлі-продажу, обміну, але не нижче ринкової вартості.

Вартістю віртуальних активів є:

  • для придбаних - сума документально підтверджених витрат на придбання;

  • для емітованих (створених) віртуальних активів - сума документально підтверджених витрат, безпосередньо пов'язаних з емісією (створенням), у тому числі в результаті майнінгу;

  • для подарованих або успадкованих - сума документально підтверджених витрат що дорівнює сумі податку на доходи фізичних осіб та державного мита, сплачених у зв'язку з таким успадкуванням чи даруванням;

  • для придбаних в результаті обміну на інші віртуальні активи - вартість документально підтверджених витрат переданих платником віртуальних активів. Якщо в обмін на віртуальні активи платник податку отримав віртуальні активи та грошові кошти, вартістю отриманих віртуальних активів є загальна сума вартості переданих платником податку віртуальних активів та суми таких коштів але не менше ціни придбання або первинної вартості таких віртуальних активів.

Перелік витрат, що враховується при здійсненні операцій з віртуальними активами та документів (первинних документів), які є підтвердженням доходів та/або витрат затверджується НКЦПФР разом з НБУ.

Платник податку зобов'язаний відобразити загальний фінансовий результат у річній податковій декларації та включити позитивний загальний фінансовий результат від операцій з продажу віртуальних активів до загального оподатковуваного доходу.

Таож у проєкті передбачено, що податковим агентом є постачальник послуг, пов'язаних з оборотом віртуальних активів. Податковий агент нараховує (утримує) податок за ставкою 18% та сплачує (перераховує) утриманий податок до бюджету, але це не звільняє платника податку від подання річної податкової декларації при отриманні ним доходу.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

3. Визначити, що операції з віртуальними активами не є об'єктом оподаткування ПДВ.

4. Заборонити суб'єктам господарювання (юридичні особи та ФОП), які здійснюють операції з віртуальними активами, бути платниками єдиного податку першої - третьої груп.

Серед іншого, проєкт пропонує врегулювати процедуру накладення арешту на майно або про зупинення виконання договорів на ринку віртуальних активів, рекламу віртуальних активів та послуг, пов'язаних з їх оборотом, а також особливості банкрутства емітентів токенів.

У Законі про фінансовий моніоринг визначити інформацію, яка супроводжує переказ віртуальних активів, а саме:

1) інформацією про платника (ініціатора переказу):

а) фізичну особу (фізичну особу - підприємця) - прізвище, ім'я та (за наявності) по батькові; ідентифікатор адреси або рахунку розподіленого реєстру, з якого списуються віртуальні активи; місце проживання або місце перебування фізичної особи - резидента чи місце тимчасового перебування в Україні фізичної особи - нерезидента; номер та (за наявності) серію паспорта громадянина України (іншого документа, що посвідчує особу та відповідно до законодавства України може бути використаний на території України для укладення правочинів); реєстраційний номер облікової картки платника податків, або дату і місце народження;

б) юридичну особу - повне найменування; місцезнаходження або ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (для резидентів), ідентифікатор у багатосторонній системі оператора торговельного майданчика для віртуальних активів, з якого списуються віртуальні активи;

в) траст або інше подібне правове утворення - повне найменування; місцезнаходження, ідентифікатор у багатосторонній системі оператора торговельного майданчика для віртуальних активів, з якого списуються віртуальні активи;

2) інформацією про отримувача переказу віртуальні активи:

а) фізичну особу (фізичну особу - підприємця) - прізвище, ім'я та (за наявності) по батькові, ідентифікатор у багатосторонній системі оператора торговельного майданчика для віртуальних активів, на який зараховуються віртуальні активи;

б) юридичну особу - повне найменування, ідентифікатор у багатосторонній системі оператора торговельного майданчика для віртуальних активів, на який зараховуються віртуальні активи;

в) траст або інше подібне правове утворення - повне найменування, ідентифікатор у багатосторонній системі оператора торговельного майданчика для віртуальних активів, на який зараховуються віртуальні активи.

За порушення цих вимог пропонують встановити штраф до СПФМ у розмірі до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170000 грн).

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини