Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МВФ розгляне питання щодо надання Україні траншу в сумі 900 млн дол. США

Реклама

Місія МВФ щодо другого перегляду програми "Механізм розширеного фінансування" (The Extended Fund Facility, EFF) з Україною, що працювала у Варшаві з 6 до 10 листопада 2023 року, завершила роботу. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Україна виконала всі кількісні критерії ефективності, встановлені на кінець червня, усі індикативні цілі, встановлені на кінець вересня, а також виконала більшість структурних маяків. З урахуванням цього, Рада виконавчих директорів МВФ розгляне питання щодо надання Україні траншу в сумі 663,9 млн СПЗ (еквівалент 900 млн дол. США).

Під час роботи над другим переглядом програми експерти МВФ високо оцінили надзвичайну стійкість української економіки. Останні економічні дані свідчать про потужніше, ніж очікувалося, економічне відновлення у 2023 році та суттєве зниження темпів інфляції при значних міжнародних резервах та стабільному валютному ринку.
Ураховуючи це, експерти МВФ очікують потужнішого відновлення української економіки. Вони підвищили свою оцінку щодо зростання реального ВВП у 2023 році до 4,5%, хоча під час затвердження першого перегляду програми  EFF цей показник оцінювався в діапазоні від 1% до 3%. Проте очікується, що у 2024 році зростання сповільниться до 3-4%, оскільки війна триває, а ризики погіршення прогнозу залишаються значними.  

Крім того, експерти МВФ та українська влада також провели консультації за Статтею IV за 2023 рік. Місія МВФ привітала рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ України до ЄС, відзначивши, що Україна має великий потенціал до зростання після війни за належного проведення економічної політики та реформ і надходження відповідного фінансування. Належне управління післявоєнною відбудовою разом із рішучими інституційними та управлінськими реформами (у тому числі в управлінні державними інвестиціями, корпоративному управлінні та бізнес-середовищі) у контексті вступу до ЄС має стимулювати повернення мігрантів та надходження інвестицій, потрібних для того, щоб поставити економіку на міцнішу основу зростання і допомогти Україні досягти ширших цілей розвитку. 

"Результати місії щодо другого перегляду підтвердили відчутний прогрес, досягнутий фінансовим сектором та Україною загалом у реалізації положень програми як з точки зору збереження макроекономічної та фінансової стабільності в умовах війни, так і з точки зору впровадження структурних реформ для повоєнного відновлення та вступу України до Європейського Союзу. Дякую колегам за продуктивну співпрацю. Працюємо далі", - підкреслив Голова НБУ Андрій Пишний.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Legal Friday від LIGA ZAKON - найвигідніша спецпропозиція року. Заповнюйте заявку та забронюйте знижку для професійних рішень для роботи. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини