Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк визначив критерії ризику для небанківських фінустанов

Реклама

Нацбанк постановою від 08.11.2023 № 143 затвердив Положення про встановлення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності учасниками ринку небанківських фінансових послуг, їх суспільна важливість.

Документ визначає критерії, за якими Нацбанк оцінюється ступінь ризику з метою визначення періодичності проведення планових інспекційних перевірок та здійснення безвиїзного нагляду.

Вимоги Положення для цілей визначення інтенсивності наглядових дій поширюються на:

  • страховиків;

  • ломбарди, які є учасниками / відповідальними особами фінансової групи;

  • кредитні спілки;

  • лізингодавців;

  • фінансові установи, які мають ліцензії на провадження діяльності з надання таких фінансових послуг: фінансовий лізинг, надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, надання гарантій, факторинг.

Національний банк оцінює ступінь ризику та суспільну важливість учасників ринку небанківських фінансових послуг один раз на рік, не пізніше 15 грудня року, у якому проводиться оцінювання.

Період оцінювання - з 1 жовтня року, що передує року проведення оцінювання, до 30 вересня поточного року, у якому проводиться таке оцінювання.

Якщо немає повної (за весь період) інформації, потрібної для проведення оцінювання, НБУ проводить оцінювання на підставі наявної інформації за звітні періоди з 1 жовтня до 30 вересня.

План проведення перевірок на наступний рік складається за результатами оцінювання та з урахуванням наявних наглядових ресурсів та пріоритетів.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Критеріями оцінювання ступеня ризику учасника ринку небанківських фінансових послуг є:

1) стан управління ризиками та внутрішнього контролю;

2) показники діяльності;

3) дотримання обов'язкових критеріїв і нормативів достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів і ризиковості операцій, інших показників і вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

Кожен із критеріїв оцінюється з використанням якісних та кількісних показників. Показники наведені в додатках 1 - 3 до цього Положення залежно від виду учасника ринку небанківських фінансових послуг та особливостей такого ринку.

За результатами оцінювання ступеня ризику за кожним із критеріїв учасникам ринку присвоюється бал від "1" до "4".

Учаснику ринку небанківських фінансових послуг, який не подав до Національного банку хоча б одного з файлів із показниками звітності, аудиторського звіту щодо проведення обов'язкового аудиту фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності та/або звіту про надання впевненості щодо річних звітних даних, у повному обсязі за будь-який звітний період, що входить до періоду оцінювання (з 01 жовтня до 30 вересня), присвоюється ступінь ризику "4".

Також показнику присвоюється оціночний бал "4", якщо поданг файли з показниками звітності та/або інші документи, передбачені для періодичного подання не дають можливості Національному банку оцінити ступінь ризику за відповідним критерієм.

Періодичність проведення перевірок визначається Національним банком на підставі матриці, наведеної в додатку 7 до цього Положення.

Перевіряєте відповідність вимогам регуляторів? Спробуйте LIGA360. У нашій найповнішій базі документів ви зможете знайти усі чинні норми Податкової, Нацбанку та інших держорганів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням. 

Хочете скористатися ексклюзивною пропозицією Legal Friday від LIGA ZAKON? Заповніть заявку та забронюйте знижку на професійні рішення для роботи 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини