Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ретроспективне застосування податків створює небезпечний прецедент і податкову невизначеність для іноземних інвесторів - голова Райффайзен Банку

Реклама

21 листопада Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про оподаткування банків № 9656-д, який встановлює 50% ставку оподаткування для надприбутків банків за результатами 2023 року.

Голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук в інтерв'ю Інтерфакс-Україна розповів, що найбільш шокуючим у цьому рішенні є ретроспективне підвищення податку до 50%.

"Це створює дуже небезпечний прецедент і податкову невизначеність для всіх економічних агентів, особливо іноземних інвесторів, на яких всі розраховують. Ретроспективне - це погано само по собі, але коли ретроспективне пов'язується з 50% замість існуючих 18% - це шок", - зазначив Писарук.

Він також наголосив, що банк та його акціонери вважають справедливим додаткове оподаткування банків, але у тому вигляді, в якому воно спочатку планувалось - за подвійною ставкою 36% з 2024 до 2025 року: "Попередній проєкт - оподаткування прибутку банків за подвійною ставкою 36% з 2024 по 2025 рік - обговорювався з банківськими асоціаціями. Цей законопроєкт був прийнятий у першому читанні 19 жовтня, але потім все затихло. Ми очікували, що його приймуть у такому вигляді остаточно, і це буде справедливо. Але минулого тижня на нас впала новина про ці зміни".

Слідкуєте за оновленнями у банківській сфері? Ця новинка для вас

Також банкір зауважив, що фактично платниками цього рекордно високого податку є приватні банки, з яких найбільше податкове навантаження припадає на банки з іноземним капіталом. І до ретроспективного оподаткування додається диспропорційне та дискримінаційне ставлення до приватних акціонерів банківської системи.

Багато питань є і до оподаткування прибутків банків у майбутньому: "Чому власне 25% та чому назавжди? Чому не 28%, не 22% або 20%? Ніхто не знає. Звідки взяли цифру, яку ніхто не обґрунтовував? Повинно було бути нормальне обговорення майбутнього. Для цього є документ, який, між іншим, записаний в програмі з МВФ: він називається Національна стратегія доходів, яку Міністерство фінансів зобов'язано подати як умову виконання програми Міжнародного фонду до кінця року. Чому б чітко не пояснити, яке місце цього збільшеного податку на банки в цій стратегії доходів?".

Крім того, за словами банкіра, цей закон - сигнал не тільки банкам. Подібний закон можуть прийняти й для інших секторів економіки, що робить країну ще менш привабливою для іноземних інвесторів, від яких залежить розбудова та реконструкція України.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини