Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Блокада кордону: влада Польщі звернулась з пропозиціями щодо врегулювання ситуації

Реклама

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик звернувся до віцепрем'єра-міністра з відновлення України Олександра Кубракова з листом, в якому пропонує виключити вимогу про реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу щонайменше на двох пунктах пропуску: Зосін-Устилуг та Нижанковичі-Мальховіце. Про це повідомляє Міністерство інфраструктури Польщі, передає pap.pl.

У листі зазначається, що однією з причин акції протесту польських транспортних підприємців є запровадження українською стороною електронної черги.

На думку польської сторони, це спричинило значне збільшення часу очікування транспортних засобів, зареєстрованих в ЄС, які повертаються з України без вантажу, для перетину кордону Україна-ЄС. Це, в свою чергу, зумовило неможливість виконання подальших замовлень та зниження конкурентоспроможності компаній.

Крім того, у міністерстві вважають, що нова система дозволяє нерівне ставлення до українських та польських перевізників.

Анджей Адамчик закликав "вжити невідкладних заходів для виконання вимог польських автоперевізників, що є відповідальністю української сторони".

У відомстві додали, що протестуючі перевізники в основному вимагають відновлення дозволів на міжнародні перевезення, які були скасовані відповідно до угоди між ЄС та Україною з 1 липня 2022 року.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

У зв'язку з цим польський міністр звернувся до комісара ЄС з питань транспорту з проханням створити спільний комітет для аналізу впливу угоди на ринок автомобільних перевезень ЄС.

Він також попросив Єврокомісара та голову ЄК підтримати його звернення до українського уряду щодо припинення дії системи електронної черги.

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники розпочали страйк на українсько-польському кордоні та заблокували рух вантажного транспорту у трьох напрямках - "Корчова-Краківець", "Хребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин". З 23 листопада мітингувальники також перекрили рух на пункті пропуску "Медика - Шегині".

Читайте також: Польські перевізники погрожують заблокувати роботу усіх пунктів пропуску на кордоні з Україною

Бізнес закликає Президента України та Президента Єврокомісії втрутитись у ситуацію з блокадою кордону

Блокування польського кордону можуть продовжити до лютого 2024 року

Ускладнення руху на кордоні з боку Польщі: бізнес може звернутись до ТПП за засвідченням форс-мажорних обставин

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини