Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Бізнес закликає Президента України та Президента Єврокомісії втрутитись у ситуацію з блокадою кордону

Реклама

Федерація роботодавців України разом з Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України направила офіційне звернення до Президента України Володимира Зеленського та Президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн із проханням допомогти розв'язати ситуацію з блокуванням кордону.

За попередніми розрахунками орієнтовні прямі втрати економіки України від блокування низки пунктів пропуску на польсько-українському кордоні вже складають більше 400 млн. євро. Водночас непрямі втрати (штрафи та неустойки щодо українських експортерів за зриви контрактних зобов'язань, відмова від укладання контрактів з українськими контрагентами на новий рік тощо), вимірюються мільярдами євро.

"Вимоги польських страйкарів носять зухвалий характер та порушують зобов'язання Польщі відповідно до міжнародних договорів, а подекуди є прямим втручанням у внутрішні справи України та є дискримінаційними", - зазначили у ФРУ.

Представники українських виробників та перевізників зауважують, що Угода між Україною та ЄС про вантажні автомобільні перевезення жодним чином не порушує принципи рівної конкуренції на європейському ринку вантажних автомобільних перевезень, надаючи рівну можливість бездозвільного виконання перевезень між сторонами у двосторонньому та транзитному сполученнях.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.? 

Угода діє до 30 червня 2024 р. і незмінними залишаються цілі Угоди - забезпечення сталого та надійного перевезення зовнішньоекономічних вантажів у в'язку з блокуванням українських портів та відсутністю повноцінної спроможності залізничних перевезень.

ФРУ та АсМАП України вже надіслали свої листи на адресу Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, Віце-президента ЄК, Комісара з питань торгівлі В. Домбровскіса із проханням допомогти розв'язати цю ситуацію.

Також 15-16 листопада 2023 р. у Брюсселі представниками ФРУ проведено зустрічі з представниками офісів В. Домбровскіса, комісара з питань сільського господарства Я. Войцеховського, а також директоратами з питань торгівлі, податкових та митних питань, аграрної політики, найбільшим об'єднанням роботодавців ЄС «BusinessEurope», під час яких було обговорено зазначене питання.

У своєму зверненні до Президента України Володимира Зеленського бізнес закликає його провести зустріч з Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою та внести наступні пропозиції до Кабінету Міністрів України:

1) Державній прикордонній службі та Державній митній службі:

- провести зустрічі з прикордонними відомствами Республіки Польща для недопущення будь-яких дискримінаційних дій по відношенню до українських перевізників та забезпечити правопорядок перед пунктами пропуску;

- ужити усіх необхідних заходів для проведення зустрічей митних та прикордонних служб у рамках реалізації Меморандуму про запровадження системи попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-польському кордоні з метою забезпечення ритмічності пропускних операцій;

- довести до відома міжнародних організацій, уповноважених органів Європейського Союзу про неможливість виконання основних завдань та функцій у пунктах пропуску у зв'язку із неправомірними діями невстановлених осіб у Республіці Польща;

2) Міністерству закордонних справ:

- звернутись до Червоного Хреста та інших гуманітарних організацій для забезпечення харчуванням, теплими речами та медичної підтримки водіїв, заблокованих перед пунктами пропуску;

- разом з Міністерством інфраструктури невідкладно провести консультації з Європейською Комісією щодо недопущення подальшої дискримінації українських перевізників та внесення змін до Угоди між Україною та ЄС про вантажні автомобільні перевезення, забезпечення рівних умов для міжнародних перевізників наших країн;

- разом з Міністерством інфраструктури та Міністерством культури та інформаційного політики провести відповідні інформаційні заходи для роз'яснення ситуації в держав-членах ЕС для зняття напруги у суспільстві та, зокрема в бізнес-середовищі;

3) Державній службі з надзвичайних ситуацій звернутись у рамках реалізації Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Польща про співробітництво та взаємну допомогу в галузі попередження катастроф, стихійних лих, інших надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків щодо забезпечення безпеки життєдіяльності: обігріву у холодний період, обслуговування автомобілів, контролю за зв'язком, невідкладної медичної допомоги, протипожежної безпеки тощо;

4) Міністерству соціальної політики звернутись до Міжнародної організації праці щодо порушення прав українських водіїв відповідно до Конвенції 153 про тривалість робочого часу та періоди відпочинку на дорожньому транспорті.

Наслідки блокування кордонів такі значні, що потребують особистого втручання перших осіб держав та взаємодії органів влади на всіх рівнях, йдеться у заяві.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON.?Читай за посиланням. 

Читайте також:

Україна провела перемовини з представниками Польщі та Єврокомісії щодо розблокування кордону

Перевізники сьогодні заблокували МПП “Шегині” - “Медика” і ще один пункт контролю під загрозою - Держмитслужба

Блокування польського кордону можуть продовжити до лютого 2024 року

Ускладнення руху на кордоні з боку Польщі: бізнес може звернутись до ТПП за засвідченням форс-мажорних обставин

Через страйк на польському кордоні бізнес втрачає мільйони гривень щоденно

Єврокомісія може покарати Польщу за блокування кордону з Україною

Бізнес розповів про складнощі для українського експорту та хто страйкує на польському кордоні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини