Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалено Закон про криміналізацію контрабанди

Реклама

Верховна Рада на засіданні 9 грудня ухвалила в цілому законопроєкт № 5420 щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів. Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Як зазначається, прийнятим Законом з 1 липня 2024 року запроваджується кримінальна відповідальність за товарну контрабанду вартістю від 7,57 до 15,14 млн грн у вигляді штрафу від 170 до 425 тис грн, а вартістю понад 15,14 млн грн - відповідальність від 850 тис грн штрафу до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна. Для підакцизних товарів вартістю від 1,136 до 2,271 млн грн діятиме санкція від 340 тис грн штрафу до 6 років позбавлення волі, а вартістю понад 2,271 млн грн - від 1,275 млн грн штрафу до 12 років в'язниці з конфіскацією майна.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, депутати ухвалили редакцію, в яку напередодні були внесено правки, на яких наполягав бізнес. Вона, зокрема, передбачає

  • підняття порогів для товарної контрабанди у 5 разів;

  • підняття порогів для підакцизних товарів у 2 рази;

  • суттєве обмеження можливих випадків притягнення до відповідальності за «контрабандними» статтями за подання документів із неправдивими відомостями. "У зміненій редакції вони мають бути підставою для переміщення товарів, мають підлягати обов'язковому декларуванню відповідно до митного законодавства, а також мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання", - зазначив Железняк.

Також у документі враховані пропозиції бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину.

Народний депутат підкреслив, що ухвалення цього законопроєкту є вимогою для надання макрофінансовою допомоги від ЄС у розмірі 1,5 млрд євро в поточному році.

Читайте також: Бізнес закликає доопрацювати законопроєкт про криміналізацію контрабанди

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини