Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В ЄС запровадять кримінальну відповідальність за обхід санкцій

Реклама

Рада ЄС та Європейський парламент завершили переговори щодо закону ЄС, який запроваджує кримінальні злочини та покарання за порушення санкцій ЄС, повідомили в Раді ЄС.

Ця директива гарантує, що ті, хто порушує або обходить санкції ЄС, будуть притягнуті до відповідальності. Особливого значення це набуває в контексті загарбницької війни росії проти України.

Закон передбачає, що країни-члени повинні будуть визначати певні дії як кримінальні злочини, а саме:

  • допомога особам, щодо яких застосовуються обмежувальні заходи ЄС, в обході заборони на в'їзд;

  • торгівля товарами, що перебувають під санкціями, і проведення транзакцій з державами чи організаціями, які потрапили під дію обмежувальних заходів ЄС;

  • надання фінансових послуг або здійснення фінансової діяльності, яка заборонена чи обмежена;

  • приховування права власності на кошти або економічні ресурси особою, організацією або органом, на які накладено санкції ЄС.

Підбурювання та пособництво до цих злочинів також буде каратися як злочин.

Торгівля військовими матеріалами становитиме кримінальний злочин не лише у разі навмисного вчинення, але й у випадку грубої недбалості.

Також держави-члени повинні забезпечити, щоб порушення санкцій ЄС каралося ефективними, пропорційними та переконливими кримінальними покараннями.

Якщо порушення запобіжного заходу відбувається навмисно, максимальне покарання має передбачати позбавлення волі. Зокрема, держави-члени повинні забезпечити, щоб злочини, визначені цією директивою, каралися максимальним покаранням у вигляді позбавлення волі принаймні на один рік або до п'яти років ув'язнення, залежно від правопорушення. Держави-члени також можуть прийняти рішення про впровадження законів, які передбачають більші покарання.

Крім ув'язнення, ті, хто порушив обмежувальні заходи ЄС, можуть бути піддані штрафам.

Рада та учасники переговорів Європарламенту погодилися, що юридичні особи (наприклад, компанії) також можуть нести відповідальність за правопорушення, визначені в цій директиві. Це має бути випадок, коли таке правопорушення було вчинено - на їх користь - особою, яка займає керівну посаду в організації.

Юридичні особи, які порушують обмежувальні заходи, повинні будуть зазнати санкцій, які включають припинення підприємницької діяльності та анулювання дозволів і повноважень на здійснення господарської діяльності.

Держави-члени також будуть зобов'язані передбачити термін давності, тобто часовий проміжок, протягом якого має бути розпочато судовий процес, що дозволяє належним чином застосовувати закон. Вони також повинні вжити заходів для заморожування та конфіскації доходів, отриманих в результаті порушення санкцій.

Попередню угоду буде передано на затвердження представникам держав-членів. У разі схвалення текст буде офіційно прийнятий як Радою, так і Європейським парламентом.

Російський чи білоруський слід у контрагентів руйнує репутацію бізнесу. Система LIGA360 покаже чи мають засновники, керівники чи бенефіціари компаній відношення до російської федерації чи Республіки Білорусь. Тепер відповідна позначка міститься у досьє компаній. Докладніше. 

Розпочніть новий рік з LIGA360. Обирайте професійні рішення для бізнесу, юристів, бухгалтерів та HR-менеджерів - зі знижками до 40%. Скористайтеся пропозицією прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини