Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В ЄС створять новий орган з протидії відмиванню грошей

Реклама

Рада ЄС та Європарламент досягли попередньої домовленості про створення нового європейського органу з протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму (AMLA), повідомляє Рада ЄС.

AMLA матиме прямі та опосередковані наглядові повноваження над зобов'язаними особами з високим ризиком у фінансовому секторі. 

Враховуючи транскордонний характер фінансових злочинів, новий орган підвищить ефективність системи боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму (ПВК/ФТ) шляхом створення інтегрованого механізму з національними наглядовими органами для забезпечення дотримання зобов'язаними особами Зобов'язання щодо ПВК/ФТ у фінансовому секторі. AMLA також виконуватиме допоміжну роль щодо нефінансових секторів і координуватиме підрозділи фінансової розвідки в державах-членах.

На додаток до наглядових повноважень, у випадках серйозних, систематичних або неодноразових порушень вимог, Орган накладатиме грошові санкції.

Попередня угода додає повноваження до AMLA для прямого нагляду за певними типами кредитних і фінансових установ, включаючи постачальників послуг криптовалютних активів, якщо вони вважаються високоризиковими або працюють за кордоном.

AMLA проведе відбір кредитних і фінансових установ, які представляють високий ризик у кількох країнах-членах. Відібрані зобов'язані суб'єкти будуть перебувати під наглядом спільних наглядових груп під керівництвом AMLA, які, серед іншого, здійснюватимуть оцінки та перевірки. Угода надає повноваження контролювати до 40 груп і організацій у процесі першого відбору.

Для невідібраних зобов'язаних організацій нагляд за ПВК/ФТ залишатиметься переважно на національному рівні.

Управління стежитиме за тим, щоб відібрані зобов'язані суб'єкти мали внутрішню політику та процедури для забезпечення впровадження цільових фінансових санкцій щодо заморожування та конфіскації активів.

Текст попередньої угоди буде доопрацьований і представлений на затвердження представникам держав-членів і Європейському парламенту. У разі схвалення Рада та Парламент повинні будуть офіційно прийняти тексти.

Забезпечте систематичний моніторинг законодавства та змін правового поля для вашого бізнесу. З LIGA360 ви не пропустите жодної вимоги від регуляторів - в тому числі нововведень в галузі фінансового моніторингу, податкового чи антимонопольного законодавства. Отримайте повноту інформації для свого бізнесу з LIGA360.

Читайте більше актуальної аналитики щодо правил фінмоніторингу під час війни в LIGA360:

На кого поширюється

Адміністративна та кримінальна відповідальність СПФМ

Як проводять перевірки

Обов'язки спеціально визначених СПФМ

Фінмоніторинг переказів та оплат

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини