Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄС ухвалив 12-ий пакет санкцій проти рф

Реклама

Євросоюз ухвалив 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти рф, йдеться в заяві Ради ЄС.

ЄС накладає заборону на прямий чи непрямий імпорткупівлю або перевезення алмазів з росії. Ця заборона поширюється на алмази походженням з росії, алмази, що експортуються та прямують транзитом через росію, а також російські алмази, оброблені в третіх країнах.

Санкції поширюються на непромислові природні та синтетичні діаманти, а також ювелірні вироби з діамантами. Заборона почне діяти з 1 січня 2024 року, обмеження щодо російських діамантів, що обробляються в третіх країнах, впроваджуватиметься з 1 березня по 1 вересня 2024-го.

Рішення також вимагає від експортерів ЄС заборонити реекспорт до росії та реекспорт для використання в росії особливо чутливих товарів і технологій. Це стосується заборонених предметів, які використовуються в російських військових системах, знайдених на полі бою в Україні або критичних для розробки, виробництва чи використання цих російських військових систем, а також авіаційних товарів і зброї. 

Рада додала 29 нових організацій до списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс росії. Вони підпадають під жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного використання, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російської оборони та сектор безпеки. Деякі з цих 29 організацій належать до третіх країн, залучених до обходу торгових обмежень.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, включаючи: хімічні речовини, літієві батареїтермостатидвигуни та серводвигуни постійного струму для БПЛА, верстати та частини машин.

ЄС запровадив додаткові обмеження на імпорт чавуну і шпігелю, мідний дріт, алюмінієвий дріт, фольга, трубки та труби загальною вартістю 2,2 мільярда євро на рік. Вводиться нова заборона на імпорт зрідженого пропану (LPG) з 12-місячний перехідним періодом.

Рада вирішила запровадити деякі винятки з імпортних обмежень щодо предметів особистого користування, таких як предмети особистої гігієни або одяг, який носять мандрівники або в їхньому багажі, а також для автомобілів, які мають дипломатичні номерні знаки для в'їзду до ЄС. Крім того, щоб полегшити в'їзд до Союзу громадян ЄС, які проживають у росії, країни-члени можуть дозволити в'їзд їхніх автомобілів за умови, що вони не продаються та використовуються суто для особистого користування.

Євросоюз поширює заборону на транзит через росію на всі товари військового призначення, забороняє громадянам росії володіти, контролювати або займати будь-які посади в керівних органах юросіб, які надають криптовалютні послуги росіянам. Також чинна заборона на надання особам рф послуг поширюється на надання програмного забезпечення для управління підприємствами та програмного забезпечення для промислового проектування та виробництва.

Також запроваджено вимогу повідомляти про переказ коштів за межі ЄС будь-якою юридичною особою в межах ЄС, пов'язаної з юрособою з росії або російським громадянином чи фізичною особою, яка проживає в росії.

Рада запроваджує жорсткіші правила відповідності, щоб підтримати впровадження обмеження цін на нафту. Посилений механізм обміну інформацією дозволить краще ідентифікувати судна та організації, які здійснюють оманливі дії, такі як перевезення з судна на судно, що використовується для приховування походження або призначення вантажу та маніпуляцій з AIS під час транспортування російської сирої нафти та нафтопродуктів.

Рада також вирішила запровадити правила сповіщення про продаж танкерів будь-якій третій країні, щоб зробити їх продаж та експорт більш прозорими, зокрема у випадку вживаних транспортних засобів, які можуть бути використані для ухилення від заборони на імпорт російської нафти нафтопродуктів і обмеження цін G7.

Сьогоднішнє рішення також додає Швейцарію до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з росії, і набір заходів контролю імпорту, які практично еквівалентні тим, що застосовуються в ЄС.

Окрім економічних санкцій, Рада вирішила включити до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини