Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмова у реєстрації податкової накладної через помилку при її оформленні: правова позиція Верховного Суду

Реклама

Рішення контролюючого органу про відмову у реєстрації податкової накладної є правомірним, оскільки позивач не надав доказів щодо повідомлення (надання пояснень) податківців про допущену помилку при оформленні цієї податкової накладної. Розрахунок коригування був поданий вже після прийняття рішення про відмову у її реєстрації.

До такого висновку дійшов Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду в постанові від 28.11.2023 у справі № 240/12027/21.

Суд касаційної інстанції підтримав позицію судів попередніх інстанцій про відхилення доводів позивача про те, що бухгалтером при оформленні податкової накладної було допущено описку у рядку 2 накладної, а в подальшому було подано розрахунок коригування накладної, оскільки значення вказаного рядка «опис товарів/послуг продавця» відноситься до обов`язкових реквізитів податкової накладної, які перевіряються контролюючим органом з метою прийняття, неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної.

При цьому КАС ВС зазначив, що позивачем не надано доказів про те, що він повідомляв (надавав пояснення) контролюючому органу саме про цю допущену помилку в податковій накладній. Розрахунок коригування позивач подав вже після прийняття рішення про відмову у реєстрації податкової накладної.

Також судом встановлено, що позивач надав інший договір та документи, що підтверджують поставку не сої, як зазначено у накладній, а кукурудзи та соняшнику.

Враховуючи зазначене, Верховний Суд касаційну скаргу позивача залишив без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій без змін.

За матеріалами ДПС.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Розпочніть новий рік з LIGA360. Обирайте професійні рішення для бізнесу, юристів, бухгалтерів та HR-менеджерів - зі знижками до 40%. Скористайтеся пропозицією прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини