Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня юрособи отримали право купувати землі сільськогосподарського призначення

Реклама

1 січня 2024 року розпочався новий етап земельної реформи, який відкриває ринок землі для юридичних осіб. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Відтепер юридичні особи мають право купувати землі сільськогосподарського призначення. Однак купувати можна лише приватні земельні ділянки загальною площею не більше 10 тис. га. Продаж комунальної та державної землі забороняється.

Іноземці не мають права, ані продавати, ані купувати землю.

Мінімальна ціна купівлі сільськогосподарських земель має бути не нижче нормативної грошової оцінки. При цьому переважне право на купівлю ділянки залишається за орендарями.

У Мінагрополітики нагадали, що ринок землі було відкрито 1 липня 2021 року з моменту набрання чинності Закону № 552-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення".

За період роботи ринку було продано лише 1% земель, з яких 99,5% залишилися в аграрному виробництві.

З початку 2023 року середньозважена ціна на землю зросла на 10,4% до 38,5 тис. грн за один гектар, тобто капіталізація ринку сільгоспземель зросла на 115,1 млрд грн.

У міністерстві наголошують, що другий етап земельної реформи дозволить збільшити вартість земельних ділянок приватної власності та доходи землевласників. Також зростатимуть надходження до місцевих бюджетів, а українським агровиробникам відкриється доступ до банківського кредитування під заставу землі.

Як захистити земельну ділянку від рейдерських захоплень? Спробуйте SMS-Маяк Земля - сервіс інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо об'єктів землекористування. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини