Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Механізм самовиробництва електроенергії: затверджено порядок продажу та обліку електроенергії, виробленої активними споживачами

Реклама

НКРЕКП постановою від 29 грудня 2023 року № 2651 затвердила Порядок продажу та обліку електричної енергії, виробленої активними споживачами, та розрахунків за неї.

Нагадаємо, у червні Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України, який, серед іншого, передбачає створення механізму самовиробництва, який дає змогу споживачам встановлювати генерацію для власних потреб, решту неспожитої електроенергії продавати своєму постачальнику. Більше про Закон - тут

Купівля-продаж електричної енергії за механізмом самовиробництва здійснюється шляхом викупу обсягу електричної енергії, виробленої генеруючими установками активного споживача та відповідно до договору, укладеного активним споживачем з електропостачальником або постачальником універсальних послуг, що є додатком до договору про постачання електричної енергії споживачу.

Одночасна дія договору купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва і за "зеленим" тарифом на одну і ту саму генеруючу установку активного споживача забороняється.

Приватні домогосподарства та малі непобутові споживачі здійснюють продаж відпущеної електричної енергії відповідному постачальнику за механізмом самовиробництва без використання установок зберігання енергії:

  • постачальнику універсальних послуг - за ціною, що склалася на ринку "на добу наперед" у розрахунковому періоді (годині);

  • електропостачальнику, який не є постачальником універсальних послуг - за вільними цінами.

Інші непобутові споживачі, які уклали з електропостачальником договір купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва, здійснюють продаж електропостачальнику відпущеної електричної енергії за вільними цінами.

У разі якщо приватне домогосподарство, що працює за механізмом самовиробництва, використовує установку зберігання енергії, відпуск ним електричної енергії, виробленої та/або збереженої від генеруючих установок здійснюється за ціною, що склалась на ринку "на добу наперед", але не вище ціни, за якою постачальник універсальних послуг здійснює постачання електроенергії побутовим споживачам.

Розрахунки за механізмом самовиробництва мають здійснюватися шляхом визначення погодинного сальдування вартості обсягу відпуску електричної енергії в електричну мережу та вартості обсягу відбору електричної енергії з електричної мережі, розрахованої за даними автоматизованої системи комерційного обліку електричної енергії, встановленої на об'єкті споживача.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини