Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна та Британія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки

Реклама

Президент України та Прем'єр Британії сьогодні в Києві підписали двосторонню безпекову угоду, передає Європейська правда.

Документ має назву "Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії".

Цей договір став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами G7 та державами, що до них приєдналися.

Безпекові зобов'язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО, повідомив після підписання Президент Зеленський.

Термін дії угоди - 10 років, але у разі вступу України в НАТО раніше, дія безпекових зобов'язань завершиться і буде інкорпорована в систему НАТО.

Угода між Великою Британією та Україною про безпекову співпрацю формалізує підтримку, яку Велика Британія надавала і продовжуватиме надавати безпеці України, включно з обміном розвідданими, кібербезпекою, медичною та військовою підготовкою, а також оборонно-промисловим співробітництвом, повідомили в РБК-Україна.

Також Прем'єр Ріші Сунак анонсував найбільший єдиний пакет допомоги від початку війни - на 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

"Він охоплюватиме додаткове обладнання до ППО, додаткову протитанкову зброю, додаткові ракети дальнього радіуса дії, тисячі снарядів. Також будуть проведені навчання для ще тисяч українських військових", - заявив Прем'єр Британії.

За словами Президента Володимира Зеленського, Британія гарантує 2,5 мільярди на цей рік, і ця допомога продовжиться в наступні десять років.

Прем'єр Британії Ріші Сунак і Президент України Володимир Зеленський уточнили деталі двосторонньої безпекової угоди.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", Прем'єр Британії пояснив, що є третій компонент, який запобігає новому нападу після завершення поточної війни.

"У разі, якщо Росія знову нападає, ми надамо ту підтримку, яка потрібна Україні, швидку та надійну безпекову підтримку, сучасне озброєння (для захисту) на землі, на морі і в небі, економічну підтримку, а також запровадимо санкції, які матимуть ціну для Росії. Щодо цього є чітке і важливе зобов'язання", - заявив Ріші Сунак.

Президент Володимир Зеленський зі свого боку уточнив, що угода передбачає час на консультації з партнерами у разі повторення російської агресії.

Нагадаємо, країни G7 погодили Спільну декларацію підтримки України

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини