Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено новий проєкт Трудового кодексу

Реклама

СПО профспілок оприлюднив для обговорення проєкт нового Трудового кодексу України. 

Нагадаємо, Мінекономіки раніше анонсувало реформу трудового законодавства.

Згідно з пояснювальною запискою, порівняно із діючим законодавством про працю до проекту акта додатково включено регулювання питань щодо:

  • порядку укладення обов'язкового письмового трудового договору та різних видів строкових трудових договорів;

  • визначення ознак трудових відносин. Зокрема, договірні відносини незалежно від їх назви та виду визнаються трудовими за наявності трьох і більше зазначених ознак:

1) особисте виконання особою роботи за конкретною професією, спеціальністю, кваліфікацією, посадою;

2) виконання особою роботи в інтересах, за дорученням та під контролем іншої сторони, на користь якої виконуються роботи;

3) здійснення регулювання процесу праці, що носить постійний характер та, як правило, не передбачає встановлення особі конкретно визначеного результату (обсягу) робіт за певний період часу;

4) виконання роботи на визначеному або погодженому з особою, в інтересах якої виконується робота, робочому місці з дотриманням установлених нею правил внутрішнього трудового розпорядку;

5) організація умов праці, зокрема, надання засобів виробництва (обладнання, інструментів, матеріалів, сировини, робочого місця) забезпечується особою, в інтересах якої виконується робота;

6) систематична виплата особі, яка виконує роботу, винагороди у грошовій формі;

7) встановлення особою, в інтересах якої виконується робота, тривалості робочого часу та часу відпочинку;

8) відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов'язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконується робота.

Слідкуєте за змінами трудового законодавства? У системі LIGA360: HR-Менеджер можна налаштувати автоматичні сповіщення для будь-яких НПА та свіжих новин з кадрової теми. Замовте за посиланням. 

  • врегулювання роботи з підсумованим обліком робочого часу, праці домашніх працівників;

  • вдосконалення засадничих умов реалізації права на відпустку. Щорічна основна оплачувана відпустка надаватиметься працівникам тривалістю не менш як 28 календарних днів, а особам віком до вісімнадцяти років - 31 календарний день.

  • реформування порядку і умов надання соціальних відпусток, з урахуванням принципу гендерної недискримінації. За бажанням матері, батька дитини віком до 3-х років роботодавець зобов'язаний надати відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Така відпустка може бути використана батьками одночасно чи іншим чином за узгодженням між ними, на їх розсуд.

  • впровадження нових підходів до врегулювання індивідуальних трудових спорів, зокрема на основі процедур медіації.

  • поширення норм колективних договорів та угод;

  • врегулювання нагляду за додержанням законодавства в сфері трудових відносин та визначення порядку проведення інспекційних відвідувань.

Крім цього, проектом акта пропонується запровадити нову національну систему запобігання виробничим ризикам, засновану на принципах оцінювання, контролю ризиків та управління ними, які є базовими для побудови подібних систем у розвинених країнах Європи та світу.

Також проектом акта передбачається визначити принципи, правові та організаційні засади регулювання порядку та способів вирішення колективних трудових спорів в Україні, запровадити сучасний механізм вирішення таких спорів за допомогою примирних процедур та трудового арбітражу, розвиток інституту трудової медіації, реалізацію права працівників і роботодавців на колективні дії у випадках конфліктів інтересів, удосконалення порядку та процедури проведення страйків, збалансування інституту відповідальності та інтересів працівників і роботодавців за порушення законодавства про колективні трудові спори тощо.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини