Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Болгарія наполягає на запровадженні тарифів і квот на імпорт українського зерна до ЄС

Реклама

Уряд Болгарії наполягає на запровадженні тарифів і квот на імпорт українського зерна до ЄС, повідомляє EURACTIV. 

Минулого тижня Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина надіслали спільного листа єврокомісару з питань торгівлі Валдісу Домбровскісу та єврокомісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському. У ньому вони заявили, що їхні фермери «суттєво страждають» від того, що ЄС скасував імпортні квоти та мита на імпорт українського зерна.

Міністерство сільського господарства Болгарії визнало, що не було аналізу того, як запровадження тарифних квот і митних зборів вплине на болгарське виробництво, наприклад, виробництво олії з українських продуктів. Країна також не має чіткого уявлення, чи може введення мит призвести до зростання інфляції.

Болгарія також має великі потужності з виробництва рафінованої та нерафінованої соняшникової олії та біодизеля. Болгарські виробники в цих секторах є одними з найбільших в ЄС. У той же час Болгарія не виробляє достатньо насіння соняшнику для своїх потужностей і сильно залежить від імпорту з України.

Запровадження мит на українське насіння соняшнику та ріпаку ускладнить продаж болгарської продукції на світовому ринку. Коли минулого року набула чинності заборона на імпорт українського зерна, деякі виробництва були закриті.

Також піднімалося питання якості українського зерна. Болгарські органи охорони здоров'я у 2023 році оголосили, що продукція абсолютно безпечна, а насіння соняшнику з України має вищий середній вміст олії, ніж болгарське.

Щоб задовольнити болгарських виробників зерна та олії та тваринників, які покладаються на дешевий імпорт, уряд запропонував Комісії ЄС встановити «імпортні квоти» для безмитного імпорту. У разі перевищення цих обсягів Мінагрополітики наполягає на сплаті мита на українську продукцію.

Згідно з болгарською позицією, максимальні обсяги повинні «відповідати ринковій логіці та переробним потужностям і повинні забезпечувати більшу ясність і визначеність як для виробників, так і для переробників».

У той же час Міністерство сільського господарства Болгарії попереджає, що нинішня ситуація може призвести до зниження внутрішнього виробництва, що «може вплинути на продовольчу безпеку країни в довгостроковій перспективі».

«Збільшення експорту з України є причиною серйозного занепокоєння виробників, оскільки вони не можуть конкурувати з цінами на українські товари, що є наслідком застосування різних стандартів виробництва», - йдеться у заяві Болгарії.

У листі також говорять про втрату ринків для аграріїв, які не можуть конкурувати з українським експортом.

Болгарський уряд упевнений, що Єврокомісія має застосувати заходи для захисту ринків сусідніх з Україною держав-членів ЄС, щоб дозволити їм використовувати свій експортний потенціал. Одним із таких заходів може стати запровадження тарифних квот на найчутливішу сільськогосподарську продукцію в рамках переговорів про продовження безмитної торгівлі агропродукцією з Україною.

Нагадаємо, Єврокомісія готує проєкт про продовження на рік безмитного режиму для експорту з України

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини