Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рішення РНБО щодо тиску на бізнес: коментар юриста

Реклама

Наразі опубліковано текст Указу Президента України №21/2024 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 січня 2024 року "Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану".

Тобто, того самого Указу, згідно з яким держава заявила про необхідність боротись із зловживаннями правоохоронних та контролюючих органів, які блокують господарську діяльність та який виклав оптимістичні настрої в суспільстві, що далі буде працювати легше та спокійніше.

Однак, ознайомившись із текстом, я такі настрої підтримати, м'яко кажучи, не готова.

Поясню чому.

По-перше, ще з назви Указу чітко вбачається, що економічна безпека має забезпечуватись лише на період "дії правового режиму воєнного стану". Тобто, воєнного стану не буде, і ми маємо продовжити жити далі в умовах відсутності "економічної безпеки". Оскільки війна безумовно закінчиться, перспективи для мирного часу, погодьтесь, такі собі.

По-друге, в Указі заявляється про наміри посилити "механізми функціонування Бюро економічної безпеки України", які, на мій погляд є нічим іншим як розширенням обсягу повноважень співробітникам даного Бюро, які і існуючі повноваження використовують не зовсім за призначенням (інакше, навіщо заявляти, що в країні створилась ситуація, яка загрожує економічній безпеці).

Третє, це ініціатива внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, законів України "Про оперативно-розшукову діяльність""Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні""Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю"  щодо встановлення додаткових гарантій захисту законних інтересів підприємництва під час здійснення кримінального провадження й забезпечення консолідації повноважень органів правопорядку щодо протидії правопорушенням, що посягають на економіку держави, в єдиному органі - Бюро економічної безпеки України.

Наведений текст Указу звучить привабливо, однак юристи розуміють, що "законні інтереси підприємництва" навряд чи на практиці витримують конкуренцію із "інтересами кримінального провадження", зокрема з "досягненням його дієвості".

В країні вже давно склалась не зовсім здорова практика, що те, що не можна робити у кримінальному процесі, все одно робити можна.

Наприклад, слідчий суддя не надав дозвіл слідчим на вилучення техніки та мобільних телефонів під час проведення обшуку, а їх все одно вилучили. І через декілька днів той же самий слідчий суддя погодився, що хоч дозвіл слідчим і не надався, проте їх вилучили законно, а отже вилучені речі підлягають арешту.

У зв'язку із цим, вважаю, що законодавцем мають бути введені такі гарантії, які в першу чергу забезпечать можливість швидко, протягом трьох робочих днів оскаржити протиправні дії правоохоронців та оскаржити протиправні ухвали слідчих суддів, які погодились з ініціативами та діями правоохоронців. Крім того, слід передбачити швидку можливість отримати матеріальну компенсацію від держави тим підприємцям, які зазнали незаконних обшуків, блокування рахунків через необґрунтовані арешти, безпідставного відсторонення від посади їх керівників та іншого.

Стосовно викладених в Указі рекомендацій в адресу Офісу Генерального прокурора разом зі Службою безпеки України, Державного бюро розслідувань, Національній поліцій України, Бюро економічної безпеки України "невідкладно провести аудит зареєстрованих кримінальних проваджень, розслідування в яких здійснюється щодо кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави; за результатами аудиту виробити ефективні механізми забезпечення захисту підприємництва від можливих зловживань з боку правоохоронних органів, зокрема під час проведення окремих слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, у ході яких обмежуються права чи законні інтереси відповідних суб'єктів господарювання", маю вказати наступне: різниця між рекомендаціями та зобов'язаннями є очевидною. Зокрема, за виконання покладених обов'язків, слід звітувати, а за виконання рекомендацій, зрозуміло, що ні.

Але у будь-якому випадку, те, що вищезазначений Указ з'явився, вказує на те, що наша влада обізнана про існуючі проблеми і ці проблеми, слід вирішувати, тим паче, що ці проблеми існують в той час, коли в країні іде війна.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

Читайте також:

РНБО ухвалило рішення щодо тиску на бізнес.

"Маски-шоу стоп" - нова версія від РНБО

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини