Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В ЄБА назвали ключові пріоритети роботи для бізнесу в 2024 році

Реклама

Представники компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації виділили сім пріоритетів на 2024 рік, левова частка яких стосується впевнено руху України на шляху до євроінтеграції.

1. Гармонізація національного  законодавства із законодавством ЄС. Спільнота має 26 відкриті та індустріальні комітети, що об'єднують бізнес і, відповідно, кожен комітет має євроінтеграційний напрям як пріоритет.

2. Врегулювання питання мобілізації і бронювання співробітників компаній задля забезпечення балансу економічних та воєнних інтересів країни. Адже люди є важливою складовою як для ЗСУ, так і для економічного фронту. Працюючий бізнес означає працюючу економіку, саме бізнес сплачує податки, які, зокрема, допомагають фінансувати і військовий напрямок. Безумовно, бізнес розуміє, що війна продовжується, але і бізнес працює та планує нові проєкти. Тож в цьому аспекті важливим є діалог, підкреслили в ЄБА.

3. Започаткування в Асоціації індустріальної платформи для діалогу з ЄС. Так, в умовах початку переговорів щодо вступу України до ЄС, Асоціація прагне і на цьому рівні бути рупором бізнесу. Крім того, спільнота має відповідну експертизу, аналізу, тощо, адже майже увесь період існування спільноти (якій у 2024 виповнюється 25 років) активно говорить про питання євроінтеграції. Тож ця платформа допоможе доносити голос бізнесу і в рамках переговорів. 

4. Сприяння міжнародній торгівлі Україна-ЄС, аби бізнес міг продовжувати працювати не тільки в Україні, але й розширюватись, виходячи на ринки Європи, вже інтегруватись в європейські ланцюги постачання, посилювати логістичну спроможність, мати діалог з владою інших країн аби в діалозі врегульовувати питання як, зокрема, нещодавню ситуацію на кордонах Україна-Польща, Україна-Румунія, тощо.  

5. Сприяння подальшій валютній лібералізації як інструменту заохочення поточних і потенційних інвесторів. Зокрема, йдеться про репатріацію дивідендів, повернення відсотків за “старими” кредитами від нерезидентів, поновлення SWIFT-переказів з метою, зокрема, здійснення інвестицій за кордон, збільшення ліміту на перекази коштів з валютних карток українських банків на картки іноземних банків (третій етап) тощо. 

6. Енергетична стійкість та ефективність, зокрема, в контексті подальшої інтеграції України та ЄС. Тут, власне, йдеться про подальшу адаптацію законодавства та розвиток регуляторного поля, сприятливого для інвестора, запровадження ринкових механізмів регулювання енергетики (ВДЕ, газу, електроенергії, тощо), децентралізацію та диверсифікацію сфери, тощо.

7. Сприяння розширенню інструментів фінансування бізнесу та страхування ризиків. Так, в даному аспекті, зокрема, але не виключно йдеться про розширення інструментів страхування від військових ризиків та збільшення практики застосування вже діючих страхових програм (MIGA, програми страхування Німеччини, Польщі, тощо), але і промотування розширення можливостей для кредитування від банківського сектору, отримання фінансування через донорські проекти та гранти, тощо - адже наразі все ж отримання фінансування для роботи та розвитку бізнесу є великим та важливим питанням, яке досить складно вирішується.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об?єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини