Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що потрібно знати про податок на нерухомість під час війни

Реклама

З початком дії воєнного стану в Україні  податкове законодавство зазнало низки змін та почало пристосовуватися до реалій сьогодення.  Зокрема, під час дії воєнного стану були законодавчі зміни щодо сплати податку на нерухоме майно.

Так, було внесено зміни до Податкового кодексу України, якими звільнено від сплати податку за об'єкти нерухомості, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф. Проте введений механізм надання пільг в податковій сфері не виявився на практиці дієвим при реалізації платником податку права на отримання податкової пільги. Оскільки перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями рф мав визначати Кабінет Міністрів України, який в свою чергу  постановою №1364 від 6 грудня 2022 р. делегував такі повноваження Мінреінтеграції.

Податкові органи, керуючись нормами ПКУ, почали не визнавати під час дії воєнного стану права на застосування податкових пільг платниками податків, які посилались на  визначену в Наказі Мінреінтеграції №309 від 22.12.2022 р. територію України, де велися (ведуться) активні бойові дії.

З 06.05.2023 р. Законом України № 3050-IX  створену законодавчу неузгодженість було усунуто -  прийнято зміни, які передбачили, що перелік територій на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані російською федерацією визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України  порядку.

Крім того, в Податковому кодексі України доповнено перелік об'єктів нерухомості за який не нараховується та не сплачується податок, а саме: об'єктами житлової та нежитлової нерухомості, які знищені чи пошкоджені внаслідок бойових дій, диверсії чи терористичних актів спричинених збройною агресією російської федерації. Також прийняті до ПКУ зміни передбачили випадки в яких сільські, селищні, міські ради, військові адміністрації або військово-цивільні адміністрації під час дії воєнного стану мають право звільняти платника від сплати податку на нерухоме майно чи зменшити його розмір.

Пільги з оплати податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки дійсні у 2022 - 2024 році та їх застосування, а також алгоритм дій при нарахуванні  «зайвих» сум податку детально розглянемо у матеріалі "Податок на нерухомість під час війни"

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини