Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес озвучив Раді з підтримки підприємництва свої пропозиції реформ

Реклама

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входить 113 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, звертаються до нещодавно створеної Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану.

У своїй заяві УРБ посилається на дослідження аналітичних центрів, які констатують, що верховенство права в Україні ненадійне та субоптимальне. Зовнішні спостерігачі часто зосереджуються виключно на видимих проблемах в Україні, як-то корупція та вплив олігархів. Однак ці прояви є симптомами ширшої проблеми - майже недіючої системи верховенства права, заміщеної системою патроналізму. Також існує розбіжність між звичаєвим правом і формальним законодавством. У таких ситуаціях принцип верховенства права не спрацьовує, і громадяни вдаються до хабарів державним службовцям, щоб продовжувати свою традиційну практику, яка відрізняється від писаних правил. При цьому саме державні органи розробляють такі закони та нормативні акти, виконання яких за законною процедурою або неможливе, або максимально утруднено. Через дисфункціональність правоохоронних органів не існує ефективного способу забезпечити дотримання писаних правил, коли вони суперечать звичаєвому праву.

Бізнес вважає, що рецепт успішних реформ в умовах непрацюючого верховенства права має включати значне обмеження дискреційних повноважень чиновників у застосуванні та виконанні законів, спрощення та/або впорядкування процедур, а також підвищення прозорості. Крім того, критично важливо повністю перезавантажити певні інституції під наглядом громадянського суспільства та міжнародних експертів.

УРБ пропонує наступні реформи: 

1. Перезавантаження Бюро економічної безпеки, обрання голови на відкритому конкурсі з вирішальним голосом міжнародників, переатестація співробітників, створення та затвердження якісних показників ефективності - законопроєкт №10088-1.

Нагадаємо, ЄБА також не підтримала нові законопроєкти про перезавантаження БЕБ

2. Перезавантаження Державної митної служби України, обрання голови служби на відкритому конкурсі за участі міжнародників (з вирішальним голосом міжнародників), переатестація співробітників, встановлення ринкових з/п співробітникам - законопроєкт №6490д.

3. Перезавантаження Державної податкової служби України, обрання голови на відкритому конкурсі з вирішальним голосом міжнародників, переатестація співробітників, встановлення ринкових заробітних плат співробітникам - законопроєкт №9243.

4. Визначення ефективних KPI для ДПС та ДМС (tax gap - ключовий) та постійний моніторинг їх виконання  для більш обґрунтованої оцінки діяльності служб. Прибрати плани надходжень з будь-яких КРІ.

5. Реформа державної служби, зокрема запровадження персональної відповідальності та втрати бездоганної репутації керівного складу держапарату за завдані збитки бізнесу внаслідок неправомірних дій або бездіяльності, відновлення прозорих конкурсів та громадський контроль за відкритими конкурсами на ключові посади у владі, забезпечення ризикоорієнтованого підходу до перевірок суб'єктів господарювання.

6. Завершення та імплементація судово-процесуальної реформи, у тому числі завершення реформи системи адміністративного судочинства, перехід на цифрове судочинство і посилення прав інвесторів, неприпустимість створення виключень для державних органів щодо виведення оскарження їх рішень або нормативних актів з-під загальної судової процедури. 

7. Зміна ідеології СМКОР з “каральної системи” на аналітичну, запровадження законодавчого обмеження часу зупинення реєстрації податкових накладних за прикладом загальносвітового механізму, що діє у сфері протидії відмиванню «брудних» грошей (кошти заморожуються на незначний час та лише за наявності вагомих підстав блокуються на тривалий, але обмежений термін). Саме тимчасовість блокування стане підставою для впровадження реальних заходів податкового контролю та відмовиться від презумпції «винуватості платника податків». Забезпечити швидке та безперешкодне виконання рішень судів щодо справ з ПДВ

8. Забезпечення захисту прав учасників кримінального провадження - прийняття законопроєкту №9211

9. Перезавантаження Національної поліції за механізмами створення НАБУ - обрання голови Нацполіції на відкритому конкурсі за участі міжнародників (з вирішальним голосом міжнародників), переатестація всіх співробітників.

10. Збереження поточної спрощеної системи оподаткування, сприяння легальному мікро- і малому підприємництву, запровадження спрощеного оподаткування самозайнятих осіб. Скасування тотальної фіскалізації 2 та 3 груп ССО, застосування фіскалізації виключно для окремих ризикових груп платників, які мають значний ризик перевищення лімітів ЄП.

11. Проведення обов'язкових публічних консультацій перед запровадження законодавчих змін у різних сферах (законопроєкт №4254), дія якого має поширюватись на законопроєкти від КМУ та від народних депутатів. Відновлення майданчиків для постійного діалогу та консультацій з бізнесом на регіональному рівні. 

Українська Рада Бізнесу закликає якнайшвидше реалізувати основні антикорупційні та інституційні зміни, зазначені у листі, які спростять умови ведення бізнесу та мінімізують корупцію у нашій державі. Члени УРБ готові до співпраці щодо реалізації цих важливих задач, готові брати участь в обговореннях та доопрацюваннях відповідних проєктів. 

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об?єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.?

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини