Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк пропонує встановити обмеження на карткові перекази та ліміти на зарахування готівки через термінали

Реклама

В Україні можуть запровадити обмеження на карткові перекази та ліміти на зарахування готівки через термінали для боротьби з "міскодингом". Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"На засіданні комітету розглянули доповідь НБУ щодо «міскодингу» та тіньових фінансових операцій. В ході перевірки НБУ банків та небанківських фінансових установ було виявлено численні порушення, які створюють умови для проведення багатомільярдних обсягів операцій (переказів) із використанням електронних платіжних засобів, у тому числі через термінали самообслуговування", - написав Данило Гетманцев.

Він додав, що за результатами перевірок було накладено штрафи на суму близько 486,35 млн гривень, а також відкликано ліцензії деяких банків та анульовано ліцензії деяких небанківських фінансових установ.

«Як наслідок маємо скорочення фінансових операцій з порушенням вимог законодавства України, зокрема з використанням «міскодингу». До прикладу, безготівкові операції у легальному сегменті азартних ігор зросли з 4 млрд грн (у 2022 році) до 83 млрд грн (у 2023 році), а загальний оборот збільшився до 207 млрд грн (у 2023 році) проти 14 млрд грн (у 2022 році)», - констатував голова комітету.
За його словами, попри успіхи, у сегменті безготівкових платежів присутні окремі схеми для здійснення заборонених видів господарської діяльності, зокрема:

  • незаконної організації та проведення азартних ігор;

  • легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом;

  • шахрайські схеми з використанням "фішингу";

  • використання віртуальних активів для проведення "сірих"/"тіньових" фінансових операцій.

Гетманцев повідомив, що для виправлення ситуації НБУ запропонував:

  • внести зміни до Закону «Про платіжні послуги» щодо посилення вимог до розміру власного капіталу надавачів платіжних послуг та збільшення розмірів штрафів за порушення вимог законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку;

  • встановити на законодавчому рівні на період дії воєнного стану обмеження на здійснення фінансових операцій з використанням реквізитів електронних платіжних засобів, лімітами на суми трансакцій, їх кількості тощо. А також граничних сум готівкових переказів, здійснених за допомогою терміналів самообслуговування.

«За результатами розгляду питання надав доручення відповідному підкомітету щодо підготовки разом з НБУ необхідних змін до законодавства», - зазначив голова комітету.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Можливість обмеження карткових переказів та запровадження граничних лімітів на переказ готівки також прокоментувала перша заступниця Голови Нацбанку Катерина Рожкова на конференції "Фінанси для бізнесу під час війни", передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що проблема тіньових платежів справді актуальна, додавши, що це не стосується всієї країни, але при цьому зачіпає велику кількість компаній, які продовжують використовувати "найрізноманітніші механізми ухилення, зменшення оподаткування та інше".

"Тому, з урахуванням досвіду, який ми маємо, ми наразі опрацьовуємо це питання і далі вже радитимемось з нашими колегами з профільного комітету, як краще нам це зробити, щоб, з одного боку, не обмежити нормальний бізнес, нормальних людей, а з іншого - все-таки зменшити можливості маніпуляцій та обходу закону", - сказала Рожкова.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини