Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні буде створено систему страхування воєнних ризиків

Реклама

Рада з фінансової стабільності погодила концепцію створення в Україні системи страхування воєнних ризиків. Відповідне рішення РФС ухвалила на засіданні 5 лютого, повідомляє пресслужба Нацбанка.

Як зазначається, створення цієї концепції передбачено Меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Вона розроблена за участю фахівців Світового банку, Національного банку, Міністерства фінансів та Міністерства економіки.

Визначена концепцією модель страхування воєнних ризиків передбачає запровадження обов'язкового та добровільного страхування, вона обговорюватиметься та впроваджуватиметься поетапно.

Запропонована модель працюватиме за участю локальних страховиків, міжнародних перестраховиків та держави в особі спеціально створеного Державного агентства (або іншої установи, визначеної з міжнародними донорами за результатами майбутніх обговорень), і потребує розробки окремого законопроекту.

Подальше опрацювання моделі та підготовка змін до законодавства триватиме в межах робочої групи за участю фахівців НБУ, Мінфіну і Мінекономіки.

Детальніше про те, як працюватиме механізм страхування воєнних ризиків, передбачений Концепцією, розповіла перша заступниця Голови НБУ Катерина Рожкова під час конференції "Фінанси для бізнесу під час війни", повідомляє Укрінформ.

За її словами, йдеться про створення повнофункціонального механізму, який може запрацювати вже зараз і буде працювати ще багато років після закінчення повномасштабного вторгнення, оскільки безпекові ризики зберігатимуться.

Рожкова пояснила, що наразі концепція передбачає обов'язкове страхування від воєнних ризиків певного переліку об'єктів, а перелік самих воєнних ризиків на першому етапі запуску механізму буде дуже сильно обмежений.

"Тобто на першому етапі ми говоримо про прямі матеріальні втрати в результаті воєнних дій", - зазначила чиновниця.

Вона підкреслила, що обов'язкове страхування дозволить залучити до цього процесу велику кількість об'єктів, що дасть можливість знизити вартість страховки. Передбачаються три рівні покриття: вітчизняні страхові компанії, державна агенція та західні перестрахові компанії.

Заступниця Голови НБУ висловила сподівання, що цей механізм запрацює вже у поточному році.

"І це буде той потужний додатковий елемент, який дозволить бізнесу і банкам почуватися впевнено і відновлювати економіку", - резюмувала Рожкова.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини