Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У сільгоспвиробників з'являться нові можливості доступу до фінансових ресурсів: прийнято Закон про аграрні ноти

Реклама

Верховна Рада на засіданні 22 лютого ухвалила Закон про аграрні ноти (законопроєкт № 9266). Аграрні ноти використовуються як інструмент залучення грошових коштів у сільське господарство України та/або для здійснення розрахунків за чинними договорами.

Аграрна нота - це неемісійний цінний папір, що посвідчує безумовне зобов'язання боржника, забезпечене заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти кредитору відповідно до умов, визначених таким цінним папером.

Аграрні ноти можуть бути товарними та фінансовими. Аграрна нота існує в електронній формі у вигляді облікового запису на рахунку в цінних паперах у системі депозитарного обліку цінних паперів з відображенням відомостей про реквізити аграрної ноти та іншої інформації, визначеної Законом, в Реєстрі аграрних нот.

Всеукраїнська аграрна рада разом с іншими галузевими асоціаціями та учасниками ринку, приймала активну участь у розробці законопроєкту та вітає його ухвалення, повідомили у ВАР.

Як зазначили у асоціації, новий закон має вирішити одну з ключових проблем галузі - обмежений доступ до фінансових ресурсів. Законом запроваджується новий фінансовий інструмент для кредитування сільськогосподарського виробництва - електронні аграрні розписки у формі неемісійного цінного паперу.

Перевагою нововведення у вигляді електронного документу  є розширення, у порівнянні з традиційними паперовими аграрними розписками, можливих варіантів застави, в тому числі можливість застави живих тварин та продуктів тваринного походження, продуктів їх первинної переробки, що створює умови для залучення ресурсів у тваринницькі господарства.

Очікується, що прийняття законопроєкту:

  • створить для виробників сільськогосподарської продукції нові можливості доступу до фінансованих та товарних ресурсів;

  • запровадить надійний фінансовий інструмент, що розширить коло кредиторів, здатних фінансувати сільське господарство України, в тому числі кредиторів - нерезидентів.

Як аграрному бізнесу захиститися від рейдерства? За допомогою рішення LIGA360. Контролюйте будь-які незаконні дії щодо вашої землі та інші ризиковані чинники для вашого підприємства. Замовте демо доступ прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини