Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄС затвердив 13-й пакет санкцій проти росії

Реклама

Рада Європейського Союзу на засіданні 23 лютого затвердила тринадцятий пакет індивідуальних та економічних санкцій проти росії через повномасштабне вторгнення в Україну. Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

«Рада ухвалила сьогодні - у зв'язку з другою річницею початку повномасштабного вторгнення в Україну - тринадцятий пакет обмежувальних заходів проти режиму Путіна, тих, хто відповідальний за продовження його незаконної, неспровокованої та невиправданої агресивної війни та тих, хто його суттєво підтримує», - йдеться у пресрелізі.

«Сьогодні ми посилюємо обмежувальні заходи проти російського військового та оборонного сектору, націлюючись на нові підприємства в третіх країнах, які постачають обладнання, а також осіб, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей. Ми залишаємось єдиними у своїй рішучості знищити російську військову машину та допомогти Україні виграти її законну боротьбу за самооборону та відновити свою незалежність, територіальну цілісність і суверенітет», - зазначив представник ЄС з зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

Рада ЄС постановила запровадити обмежувальні заходи ще до 106 фізичних та 88 юридичних осіб , відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Нові списки стосуються насамперед військового та оборонного секторів і пов'язаних з ними осіб, у тому числі тих, хто бере участь у постачанні озброєння з КНДР до росії, а також представників судової системи , місцевих політиків та осіб, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей.

«Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо дій, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, наазі поширюються на понад 2000 фізичних та юридичних осіб», - уточнюється у повідомленні.

Зазначені особи підлягають замороженню активів, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. Фізичні особи також підпадають під заборону на в'їзд або транзит через територію ЄС.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Імпортно-експортний контроль та обмеження

Рада додала 27 нових суб'єктів до переліку тих, хто безпосередньо підтримує ВПК росії у військовій агресії проти України. Вони підпадають під жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки.

Деякі з цих підприємстсв розташовані в третіх країнах (Індія, Шрі-Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд і Туреччина) і брали участь в обході торговельних обмежень, інші - це російські підприємства, які займаються розробкою, виробництвом і постачанням електронні компоненти для військово-промислового комплексу росії.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює перелік заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки шляхом додавання компонентів для розробки та виробництва безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Також ЄС ввів додаткові обмеження на експорт товарів, які сприяють, зокрема, збільшенню російського промислового потенціалу, таких як електричні трансформатори.

Залізо та сталь

Сьогоднішнє рішення додає Велику Британію до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з росії, а також набір заходів контролю за імпортом, які по суті еквівалентні тим, що застосовуються в ЄС.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини