Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий етап співпраці оборонних індустрій України та Європи: що передбачає Європейська оборонно-промислова стратегія

Реклама

Єврокомісія 5 березня презентувала нову, першу в історії, Європейську оборонно-промислову стратегію (EDIS). 

Інтеграція та підтримка української оборонної промисловості стала однією з цілей EDIS, роз'яснює Мінстратегпром.

Під час розробки документа проводились консультації з профільними відомствами України щодо нашого досвіду оборони й захисту від збройної агресії росії, а також нашого бачення розвитку європейського та українського ОПК. Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості надало свої пропозиції, що були частково враховані Єврокомісією.

Між оборонними індустріями України та Європи передбачена співпраця, яка посилить обидві сторони й дасть можливість обом отримати взаємну вигоду.

Пропонується, щоб українська промисловість могла брати участь у програмі Союзу з підтримки ОПК. Україна зможе брати участь у спільних закупівлях, а українським оборонним компаніям надаватиметься підтримка в нарощуванні потужностей та співпраці з Європейською індустрією.

Також ідеться про стимулювання співпраці між українською та європейською промисловістю та обмін інформацією щодо стандартів та досвіду.

Для зміцнення співпраці ЄС проведе Форум оборонної промисловості ЄС-Україна у 2024 році.

Щоб забезпечити взаємодію між стартапами та інноваторами Союзу та промисловістю й збройними силами України, ЄС відкриє Офіс інновацій у Києві.

Європейську оборонно-промислову стратегію супроводжує Програма європейської оборонної індустрії (EDIP). Це документ, який прописує механізм реалізації Стратегії, та в перспективі є законодавчою ініціативою. Надалі він має бути узгоджений Європарламентом та Радою Європи.

EDIP передбачає:

  • Відкрите членство в Європейських програмах підтримки ОПК для України.

  • Окрему бюджетну лінію для підтримки оборонної промисловості та оборонних компаній України.

  • Для фінансування цієї статті бюджету може бути використана, окрім іншого, частка прибутків від заморожених російських суверенних активів. На це має бути відповідне рішення Ради ЄС за пропозицією Високого представника.

Цей крок підтримає потужності українського ОПК залучить його до оборонно-промислової бази ЄС та наблизить країну на шляху членства в Європейському Союзі.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об?єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини