Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес позитивно оцінює динаміку доходів у 2024 році - дослідження ЄБА

Реклама

У 2024 році керівники членських компаній Європейської Бізнес Асоціації прогнозують переважно позитивну або стабільну динаміку у зміні доходів їхнього бізнесу. Про це йдеться в результатах нової хвилі опитування «Бізнес в умовах війни» від ЄБА.

41% опитаних СЕО очікують зростання доходів (у USD),

35% очікують доходи на рівні попереднього року,

24% - прогнозують скорочення доходів.

Майже ідентичною є оцінка динаміки доходів у натуральному виразі.

В повному обсязі працюють 78% членських компаній Асоціації, тоді як рік тому повноцінно працювали 54%. Кількість компаній, що мають обмеження у роботі, продовжує скорочуватись - з 46% минулого року до поточних 21%. Найбільш поширеним обмеженням залишається скорочення географії діяльності компаній. Не працюють наразі 1% опитаних компаній.

Більшість компаній, а саме 88% виплачують заробітні плати у повному обсязі, при цьому 15% виплачують бонуси чи додаткові кошти. Водночас 43% компаній підвищили рівень заробітних плат співробітникам. Кількість підприємств, що скорочують рівень оплати чи звільняють персонал у 2024 році залишається доволі низькою і наразі складає 5% та 3% відповідно.

Підтримка бізнесом збройних сил України та, зокрема, власних працівників у лавах ЗСУ залишається високою - 57% опитаних продовжують надавати фінансову підтримку. До того ж, 45% постачають власну продукцію на потреби ЗСУ та вразливих верств населення, 26% - надають послуги, 18% - допомагають медикаментами, 12% - постачають засоби захисту/оборони. Обсяги допомоги війську та населенню від бізнесу залишаються стабільно високими з початку повномасштабного вторгнення.

Бізнес зберігає фінансову стійкість попри відчутні втрати від війни. Наразі 46% опитаних компаній мають фінансові резерви на період більше року, 19% - на рік, 24% - на пів року та 6% - на кілька місяців.

На початку 2024 року втрати від війни для 36% опитаних компаній складають до $1 млн. Водночас 39% повідомляють про втрати в діапазоні $1-10 млн, і 11% - про втрати більше $10 млн. Сукупні втрати респондентів поточної хвилі опитування внаслідок російської агресії складають принаймні $650 млн. До того ж, на стабільність операційних процесів 70% опитаних компаній впливають повітряні тривоги, через які компанії вимушені призупиняти діяльність. 

У 90% опитаних членських компаній Асоціації є співробітники, мобілізовані до лав збройних сил. У половини компаній, а саме у 51% кількість мобілізованих сягає до 10% від загальної кількості військовозобов'язаних. У 27% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 6% - 20-30%, і у 4% - більше 30% від загальної кількості військовозобов'язаних. Більше половини, зокрема 52% компаній повідомляють, що серед мобілізованих або добровольців є критичні для роботи підприємства спеціалісти, зокрема керівники, інженери вузької спеціалізації, ІТ фахівці, технологи, електрики, механіки, оператори.

В ЄБА також поцікавились у керівників, як змінились їхні настрої порівняно з 2023 роком:

  • 28% опитаних настрої не змінились,

  • 8% - покращились,

  • 64% - погіршились.

Серед основних причин, що впливають на зміни настроїв бізнесу, топ-менеджери називають військову ситуацію, ситуацію з мобілізацією та затримку і невизначеність з міжнародною допомогою (зокрема, від США).

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини