Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%

Реклама

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 15% до 14,5% із 15 березня 2024 року. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

«Подальше сповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення у питаннях отримання зовнішньої допомоги дають підстави раніше відновити цикл пом'якшення процентної політики», - йдеться у повідомленні.

Так, на початку 2024 року інфляція сповільнювалася швидше, ніж очікував НБУ, зокрема у лютому вона сповільнилася до 4,3% у річному вимірі.

Серед іншого цьому сприяли більша пропозиція окремих продуктів харчування та ефекти від значних минулорічних врожаїв. Крім того, інфляцію надалі обмежував мораторій на підвищення низки тарифів на житлово-комунальні послуги.

Базова інфляція також сповільнилася - до 4,5% р/р.

«Стійка ситуація на валютному ринку, забезпечена, зокрема, заходами монетарної політики та валютного нагляду НБУ, сприяла поліпшенню інфляційних і курсових очікувань більшості груп респондентів. Це обмежувало фундаментальний ціновий тиск», - зазначають в Нацбанку.

За оцінками НБУ, інфляція залишатиметься в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п. у найближчі місяці та лише помірно пришвидшиться в другому півріччі.

Водночас актуальними залишаються такі ризики:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб для підтримання обороноздатності чи покриття значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері;

  • суттєві пошкодження інфраструктури, передусім портової, що обмежуватиме експорт;

  • продовження часткового блокування кордонів з деякими країнами ЄС для вантажних перевезень, що обмежуватиме експорт та здорожчуватиме імпорт;

  • поглиблення негативних міграційних тенденцій.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Однак, на думку НБУ, можуть реалізуватися і позитивні сценарії. Зокрема, суттєве розширення потужності морського коридору може посприяти швидшому відновленню українського експорту.

Значний стимул економічному відновленню може надати реалізація масштабних проєктів відбудови України, а також отримання можливості використання на користь України знерухомлених російських активів.

«Пом'якшення процентної політики підтримає відновлення економіки, не створюючи загроз для макрофінансової стійкості. Новий рівень ставок за операціями НБУ є достатнім для підтримання привабливості гривневих активів, курсової стійкості та збереження помірної інфляції», - вважають в НБУ.

З цією метою НБУ планує зберегти операції з тримісячними депозитними сертифікатами. Водночас в умовах циклу пом'якшення процентної політики та стійкого уповільнення інфляції необхідність у суттєвій різниці між ставкою за цією операцію та обліковою ставкою зменшується.

З огляду на це регулятор знижує ставку за тримісячними ДС на 1,5 в. п. - до 17,5%, а ставку за кредитами рефінансування зменшує на 1,5 в. п. - до 19,5%. Ставка за ДС овернайт і надалі відповідатиме рівню облікової ставки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини