Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заборону на прибуток для постачальників ЗСУ скасовано: Президент підписав Закон

Реклама

Президент підписав ухвалений Верховною Радою Закон про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану (проєкт № 10454), який передбачає включення прибутку підприємств, які працюють на забезпечення потреб безпеки та оборони, в ціну поставлених товарів та послуг. Документ набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон передбачає, зокрема що:

  • у складі ціни державного контракту (договору) на постачання товарів для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони враховуються витрати, зокрема податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі, і прибуток виконавця;

  • в разі придбання товарів, робіт і послуг для потреб безпеки та оборони за неконкурентною процедурою або без проведення процедури закупівель, рівень прибутку не може перевищувати граничного рівня прибутку, встановленого Урядом.

  • для випадків, де рівень прибутку Урядом не був встановлений, ціна товарів, робіт і послуг визначається державним контрактом (договором) відповідно до пропозиції виконавця з урахуванням прибутку такого виконавця.

Вищезазначені норми застосовуються до всіх держконтрактів з оборонних закупівель, укладених за неконкурентною процедурою або без процедури за весь час дії воєнного стану. Тобто закон має ретроспективний напрям, що дозволятиме правоохоронним органам закрити справи, порушені раніше через неузгодженість нормативного поля.

Нагадаємо, 18 липня Кабмін визнав такими, що втратили чинність постанову КМУ від 20.03.2022 № 335 «Деякі питання здійснення оплати товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони в умовах воєнного стану» та постанови, якими до неї було внесено зміни.

Ця постанова забороняла бізнесу, який виконує держзамовлення Міноборони, закладати у свої калькуляції прибуток, а Державна аудиторська служба звинувачувала бізнес у завданні державі збитків на 2,5 млрд грн.

Проте Держаудитслужба продовжувала інтерпретувати прибуток постачальників для ЗСУ за 2022 рік як збиток державі.

Згодом Держаудитслужба також підтримала повернення прибутку у склад ціни для постачальників Міноборони.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть LIGA360 LEGAL SOLUTION. Знаходьте пов?язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини