Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новації податкового адміністрування: "акцизні" зміни

Реклама

Верховна Рада 23 лютого 2024 року прийняла Закон України № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Законодавчі зміни набувають чинності поетапно та передбачають низку новацій в адмініструванні податків, про які можна ознайомитися в матеріалах:

Закон № 3603: зміни для аудиторів
Закон № 3603: адміністрування податків

Плата за землю та податок на нерухомість: із 16.03.2024 діють нові пільги

Закон № 3603: зміни до ПКУ щодо ПДВ, податку на прибуток та єдиного податку

Благодійна допомога для військовослужбовців і резервістів: нові пільги з ПДФО та ВЗ

"Онлайн-комунікація з ДПС та інші новації ПКУ: що ухвалила Верховна Рада"

Крім того, новації, внесені Законом № 3603 в адміністрування акцизного податку, стосуються норм виробничих втрат для підакцизної продукції. Деякі моменти зазнали кардинальних змін, які вже набули чинності з 16.03.2024. У матеріалі "Закон № 3603: "акцизні" зміни" розповімо, що саме відкоригували депутати.

Підприємство здійснює обіг підакцизних товарів? Уся інформація знайдеться в LIGA360. Основні документи, ліцензування та дозволи, облік і податки - переходь у потрібний розділ в один клікДеталі за посиланням.

Зокрема, в оновлених нормах п. 214.6 ПКУ фактично встановлено нормативи втрат ферментованої, неферментованої тютюнової сировини та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, які не підлягають оподаткуванню акцизним податком.

Зокрема, передбачено, що сукупні втрати й відходи ферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів протягом календарного (звітного) місяця не можуть перевищувати 5 % загального обсягу такої тютюнової сировини, використаної для виробництва тютюнових виробів протягом такого календарного (звітного) місяця.

Протягом календарного (звітного) місяця середні витрати ферментованої тютюнової сировини для виробництва сукупно всіх тютюнових виробів, облік яких ведуть у:

  • штуках, не можуть перевищувати 600 грамів на 1000 штук таких тютюнових виробів (без урахування втрат);

  • кілограмах, не можуть перевищувати 1000 грамів на 1000 грам таких тютюнових виробів (без урахування втрат).

Сукупні втрати й відходи неферментованої тютюнової сировини під час зберігання, транспортування, виробництва ферментованої тютюнової сировини протягом календарного (звітного) місяця не можуть перевищувати 10 % загального обсягу (ваги) неферментованої тютюнової сировини, використаної для виробництва ферментованої тютюнової сировини протягом календарного (звітного) місяця.

За наявності понаднормативних сукупних втрат і відходів ферменованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування й використання у виробництві тютюнових виробів або неферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування, виробництва ферментованої тютюнової сировини базою оподаткування є втрачений обсяг тютюнової сировини, який перевищує сукупні норми втрат і відходів, визначені ПКУ, за відповідний календарний (звітний) місяць.

За наявності за відповідний календарний (звітний) місяць понаднормативних витрат ферментованої тютюнової сировини під час виробництва тютюнових виробів базою оподаткування є:

  • для тютюнових виробів, облік яких ведуть у кілограмах, - обсяг понаднормативно витраченої ферментованої тютюнової сировини у виробництві тютюнових виробів;

  • ля тютюнових виробів, облік яких ведуть у штуках, - кількість таких тютюнових виробів, яку можна було б виробити з обсягів перевитраченої тютюнової сировини із розрахунку 600 грамів на 1000 штук.

Платник має забезпечити ведення окремого обліку витрат ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів, облік яких ведуть у штуках та кілограмах. У разі відсутності такого обліку дотримання норм середніх витрат ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів здійснюють виходячи із розрахунку витрати ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів, облік яких ведуть у штуках.

Норми втрат рідин, що використовуються в електронних сигаретах, під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, у тому числі електронних сигарет, протягом календарного (звітного) місяця не можуть перевищувати 5 % загального об'єму таких рідин, використаних у виробництві, у тому числі електронних сигарет, протягом такого календарного (звітного) місяця.

За наявності понаднормативних втрат рідин, що використовуються в електронних сигаретах, під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, у тому числі електронних сигарет, базою оподаткування є втрачений під час зберігання, транспортування і використання у виробництві, у тому числі електронних сигарет, об'єм рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який перевищує норми втрат, визначені ПКУ.

Зауважимо також, що Уряд погодив зміни до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби. Тому невдовзі слід очікувати змін і в ставках акцизного податку на тютюнові вироби.

Виробництво алкогольних виробів

У попередній редакції п. 214.6 ПКУ (діяла до 16.03.2024) було зазначено, що в разі наявності наднормативних втрат спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спирту коньячного, плодового, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і ректифікатів, алкогольних напоїв, допущених з вини виробника під час виробництва підакцизних товарів (продукції), базою оподаткування є вартість (кількість) цих товарів, які можна було б виробити з наднормативно втрачених товарів (продукції).

Норми виробничих втрат і виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу; норми виробничих втрат і виходу спирту коньячного, плодового, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і ректифікатів; норми втрат спирту та норми втрат і виходу готової продукції під час виробництва алкогольних напоїв затверджує Кабінет Міністрів України.

На виконання цих вимог прийнято Норми № 1218 та Норми № 1310.

В оновленій редакції п. 214.6 ПКУ також вказано, що норми виробничих втрат і виходу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат алкогольних напоїв затверджує Кабінет Міністрів України. Тож указані норми діють і наразі, однак дещо змінено процедуру визначення об'єкта оподаткування за понаднормативними втратами.

Зокрема, з'явилися нові норми, які встановлюють порядок оподаткування акцизним податком у ситуації, коли виробник не забезпечує нормативний вихід спирту етилового. У разі незабезпечення нормативного виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, допущеного з вини виробника під час виробництва спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, базою оподаткування є кількість спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, яку визначають як різницю між кількістю спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, яку можна було б виробити з дотриманням затверджених Кабміном норм виходу, і кількістю фактично вироблених спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів.

За наявності понаднормативних втрат спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів базою оподаткування є понаднормативно втрачена їх кількість.

Візьміть до відома: за наявності понаднормативних втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв або понаднормативних виробничих втрат алкогольних напоїв базою оподаткування є кількість таких понаднормативно втрачених товарів (продукції).

Водночас ці нові норми потребують роз'яснень офіційних органів. Адже за буквальної інтерпретації акцизний податок нараховують на кількість понаднормативно втрачених спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв та понаднормативних виробничих втрат алкогольних напоїв. Водночас незрозуміло, на якій підставі та за якими ставками слід нараховувати акцизний податок на кількість понаднормативно втрачених соків, оскільки соки не є підакцизною продукцією.

Також Законом внесено важливі зміни в правила визначення об'єктом оподаткування акцизним податком понаднормативних втрат нафтопродуктів. Детальніше читайте у продовженні матеріалу

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини