Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес зможе забронювати до 50% співробітників - розробляється нова модель економічного бронювання

Реклама

Нещодавно Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки відхилив правки щодо бронювання військовозобов'язаних, які отримують певну зарплатню та сплачують податки. Проте обговорення концепції моделі економічного бронювання ще триває.

1 квітня відбулась зустріч учасників Європейської Бізнес Асоціації з Дмитром Наталухою, Головою Комітету ВРУ з питань економічного розвитку, та автором моделі економічного бронювання.

У ЄБА повідомили, що розробка концепції моделі економічного бронювання відбувається паралельно з роботою над основним законопроєктом про мобілізацію.

Наразі від мобілізації заброньовано близько 540 тисяч осіб, найбільше - в енергетиці, агропромисловому секторі, промисловості, виробництві та транспорті. Водночас найбільше мобілізаційне навантаження несе саме білий бізнес, який працевлаштовує людей офіційно:

  • близько 2,7 млн чоловіків у віці 25-60 років офіційно працевлаштовані,

  • 600 тисяч - активні ФОПи.

Водночас близько 1 млн чоловіків, ймовірно, знаходяться у тіньовому секторі, оскільки інформація про їхнє працевлаштування у держави відсутня.

Щоб перенести мобілізаційне навантаження на тіньову частку економіки, у Комітеті пропонують нову модель економічного бронювання співробітників. Згідно з цією моделлю, бізнес зможе забронювати до 50% від військовозобов'язаних співробітників.

Умова бронювання: відсутність податкових боргів та сплата військового збору на кожного працівника по формулі: 1,5% від зарплати + фіксована ставка у розмірі 20 тисяч грн/місяць. Стратегічні підприємства залишаються під дією Постанови №76.

Як відбуватиметься бронювання?

Крок 1. Сплата збору

Підприємство вносить відомості про працівників на електронному порталі, надає квитанцію про сплату збору, у випадку ФОП - довідку про рух коштів.

Крок 2. Верифікація

Податкові органи в онлайн режимі підтверджують відсутність заборгованості, відбувається онлайн-перевірка особи заброньованого. Людина отримує жовтий QR код, що підтверджує процедуру бронювання. Протягом 60 днів необхідно оновити власні дані в ЦНАП для валідації бронювання.

Крок 3. Оновлення даних

Заброньована особа відвідує ЦНАП, де оновлює дані та валідує бронювання. Кожен заброньований отримує зелений QR код, що підтверджуватиме його бронювання.

Модель поширюється на всіх найманих працівників та ФОП, втім не поширюватиметься на дефіцитні ВОС. За цією моделлю, компанія може самостійно обрати, яких працівників забронювати. Водночас економічна бронь не дає дозвіл на виїзд.

Для ФОП діє додаткова вимога - подання довідки про наявність обороту на суму, не менше вартості 3 місяців бронювання для підтвердження реальної активності.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

У квітні діє спеціальна пропозиція на преміум-рішення LIGA 360. Отримайте максимум переваг для юриста чи бухгалтера - економте до 50% вартості тарифу. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини