Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закарпаття може повністю забезпечити користувачів області сонячною електроенергією - ОВА

Реклама

Завдяки встановленню великої кількості приватних сонячних електростанцій, Закарпаття може повністю забезпечити користувачів області сонячною електроенергією. Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита у ФБ.

«Зараз Закарпаття серед лідерів у країні за співвідношенням кількості генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання у приватних домогосподарствах до кількості побутових споживачів», - написав Віктор Микита.

Він нагадав, що у 2022 році у регіоні розпочали роботу зі стимулювання підприємств і домогосподарств до створення автономної системи енергозабезпечення власного функціонування за рахунок сонячної енергії.

Одним з пакетів підтримки стала програма допомоги в умовах енергетичної кризи «Energy help», завдяки якій, зокрема, мешканці регіону отримали можливість придбати та встановити альтернативні джерела енергії. Також цей проєкт заохочує населення вкладати кошти у створення автономної системи енергозабезпечення власного функціонування.

Очільник Закарпатської ОДА поінформував, що станом на 1 березня 2024 року на території області в приватних домогосподарствах встановлено 4 836 генерувальних установок з виробництва електроенергії з сонячного випромінювання.

Сумарна потужність генерувальних установок приватних домогосподарств становить 138 мегават.

У пікові години літніх місяців при навантаженні Закарпаття близько 330 мегават потужністю генерації приватних домогосподарств покривається до 31% від навантаження регіону.

«Іншими словами, кожне домогосподарство, обладнане автономною системою енергозабезпечення власного функціонування, може забезпечити електрикою декілька сусідніх залежно від потужності», - пояснив Віктор Микита.

Крім того, за його словами, на території Закарпатської області функціонують підприємства, на яких експлуатується 65 генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання сумарною потужністю 244 мегават.

«Таким чином, приватні домогосподарства та підприємства краю, які генерують електроенергію від сонця, здатні повністю забезпечити потреби нашої області», - резюмував голова Закарпатської ОВА.

На його думку, створивши децентралізовану енергосистему в кожній області, можна забезпечити енергетичну безпеку всієї країни.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини