Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власникам товариств дозволили зберігати свої частки в Національному депозитарії

Реклама

З березня 2024 року в Україні запрацювала нова облікова система часток товариств, яка дозволяє власникам ТОВ і ТДВ перевести свої частки до Національного депозитарію. Про це повідомляє пресслужба НКЦПФР.

«Відтепер товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю та їх учасники можуть перевести облік часток з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань до облікової системи часток Національного депозитарію», - йдеться у повідомленні.

За словами члена НКЦПФР Максима Лібанова, метою такого обліку є фіксація фактів набуття і припинення прав на частки, обмеження прав на частки, а також захист права власності на частку від його несанкціонованої втрати.

«Запровадження механізму обліку часток ТОВ та ТДВ через облікову систему часток Центрального депозитарію є революційним нововведенням. Одна особа зможе об'єднати свої права власності на цінні папери та частку в товаристві в одній депозитарній установі та скористатися додатковими сервісами, які пропонує Центральний депозитарій. Наприклад, електронні збори учасників, що є актуальним в сучасних умовах», - пояснила член правління ПАТ «НДУ» Марина Адамовська.

Вона додала, що використання рахунків умовного зберігання (ескроу) для гарантування виконання зобов'язань за операціями з відчуження часток підвищить гарантії кредиторів, права та вимоги яких забезпечуються заставою прав на частку товариства, і надасть можливості розширити застосування такого виду забезпечення».

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

В Нацкомісії зазначили, що облік в системі НДУ це:

  • додатковий механізм захисту права власності на частки товариства;

  • гарантування дотримання режиму обмежень на частки товариств (зокрема, при заставі);

  • дієвий механізм гарантування виконання зобов'язань за правочинами щодо часток товариства (рахунок умовного зберігання (ескроу);

  • технологічний спосіб проведення електронних зборів учасників товариства;

  • нові можливості при проведенні корпоративних подій (виплата дивідендів та направлення повідомлень через облікову систему);

  • консолідація учасником свого інвестиційного портфеля в одній депозитарній установі.

Новою послугою вже встигло скористатися ТОВ «Шпола-Агро Індастрі».

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини